Nej till fortsatt inköpssamarbete

Inköp Gävleborg ser ut att förlora Gävle. Kommunen har tagit första steget mot att lämna upphandlingssamarbetet inom kommunalförbundet och en utträdesansökan kan komma inom kort.

Alliansen och Sverigedemokraterna vill att Gävle ska driva sin upphandlingsverksamhet i egen regi. Kommunen har just tagit det första steget mot att lämna samarbetet inom Inköp Gävleborg, där Gävle är den klart största medlemskommunen.

Med minimal marginal, sju röster mot sex, röstade kommunstyrelsen för att gå ur kommunalförbundet. Definitivt beslut väntas när fullmäktige sammanträder den 24 april.

Till argumenten för att lämna hör en vilja att underlätta för lokala företag. Enligt den utredning som gjorts är möjligheterna att utveckla såväl inköp som upphandling dessutom bättre i egen regi.

Den rödgröna oppositionen vill fortsätta att upphandla tillsammans med grannkommunerna. Till SVT P4 Gävleborg säger Åsa Wiklund Lång, kommunalråd för socialdemokraterna, att hon tvivlar på den utredning som ligger till grund för beslutet:

– Jag tycker att deras uträkningar är lite naiva. Jag tycker att man ska bygga vidare på de samarbeten vi redan har.

Tidigare sa Lina Haglund, förbundsdirektör för Inköp Gävleborg, till Inköpsrådet att Gävle kommuns beslut givetvis respekteras. I ett påskbrev delar hon ambitionen att locka fram anbud från lokala företag, men att likabehandling måste gälla:

– Vår senaste leverantörsundersökning visar att cirka 60 procent av våra leverantörer redan idag har en lokal förankring och nya lagändringar ger oss nu ännu större förutsättningar att möjliggöra för fler att delta i våra upphandlingar.

Även om ett beslut om att överge Inköp Gävleborg kommer under våren är utträdet en lång process. Uppsägningstiden är tre år, vilket gör det möjligt för Gävle att utan stress bygga upp en egen upphandlingsfunktion.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

One thought on “Nej till fortsatt inköpssamarbete

  1. Jag har bara deltagit i tryckeriupphandlingen och det är en av de mest inkompetenta jag sett. Trycksaker tillhör inte de mest avancerade man sätter pris på och där har man verkligen lyckat krångla till det, speciellt för tjänstemännen på det olika förvaltningarna som ska använda sig av avtalet.
    Man törs ju inte tänka på hur det ser ut när det gäller mer avancerade upphandlingar så som större byggnationer och entreprenader.
    Jag tycker Gävle kommun gör rätt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *