När Stockholms stad skulle fixa bryggor och annan utrustning till citybadet i Årstaviken var det bråttom. Kommunen beställde jobbet, värt närmare två miljoner kronor, utan regelrätt upphandling.
Det ramavtal som staden hänvisade till täckte inte nyanläggning – utan endast bryggunderhåll. Avtalet med Bryggkompaniet har ogiltigförklarats i en dom som vunnit laga kraft, något som innebär att prestationerna som utförts ska gå åter.
Så har inte skett. Trots ogiltighetsdomen har kommunen inte lämnat tillbaka bryggorna.
– Stockholms stads agerande visar på det allvarliga när en skattefinansierad aktör väljer att bryta mot de bestämmelser som bland annat syftar till att motverka korruption vid offentlig verksamhet samt även trotsa domstols dom, anser Pär Cronhult, chefsjurist och föredragande i Konkurrenskommissionen, som bistått det företag som fört talan om ogiltighet av avtal.
Konkurrensverkets inställning är att, så länge det inte är omöjligt eller orimligt betungande, ska en återgång av varorna eller tjänsterna ske. Att som Stockholms stad strunta i det ses som domstolstrots.
Övervakande myndighet valde i en fakultativ ansökan, som alltså inte är obligatorisk för verket att lämna in, att kräva 180 000 kronor i upphandlingsskadeavgift. Detta bötesbelopp har förvaltningsrätten fastställt.
Enligt Konkurrenskommissionens utredning blir beställningshetsen dyr. Köpta bryggor var inte marknadsmässigt prissatta samtidigt som den förfördelade leverantören Pontech kan begära skadestånd.
Förvaltningsrättens bötesdom kan överklagas fram till den 4 januari 2016.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer