Fossilfria fordon ökar vid offentliga upphandlingar. Bland kommunerna ligger Botkyrka, Stockholm och Varberg i topp i den omställning som krävs för att nå regeringens mål om fossilbränsleoberoende år 2030.
Bland regioner och landsting toppar Region Skåne, Västra Götalandsregionen och Uppsala län i Miljöfordonsdiagnos 2017. Största förbättringen bland landstingen står Västmanland för och bland kommunerna har Sundbybergs stad gjort den största framryckningen sedan förra mättillfället enligt sammanfattningen av undersökningen.
Västra Götalandsregionen har principbeslutat att nya fordon i flottan ska vara gas-, el- eller laddhybridbilar.
– Idag är sju av tio bilar gasfordon och jag ser att den andelen kommer att öka i takt med att gamla leasingavtal går ut och nya skrivs, säger den tillförordnade miljöchefen Lars Karlsson.
Hos de bästa kommunerna och landstingen är nio av tio bilar idag fossiloberoende. Snittet ligger dock betydligt lägre. Hos kommuner är fossilfrisnittet tre av tio och för landstingen fyra av tio.
I listans botten finns kommuner som Pajala, Dorotea och Åsele, vilket indikerar att tank- och laddmöjligheterna skiljer sig markant över landet.
Jämfört med Sveriges fordonsflotta i stort utmärker sig de offentliga köparna påtagligt. Kommunerna har exempelvis en 15 gånger högre elbilsandel inom personbilssegmentet än Sverige i snitt.
Jonas Lööf är verksamhetsledare på Miljöfordon Sverige. Han anser att utvecklingen överlag är positiv och det är tydligt att de med en bra plan för inköp av en fossiloberoende flotta kan uppnå de högt ställda målen fram till 2030.
– Och vi får hoppas att kommunerna och landstingen blir en inspiration för resten av Sverige om vi ska ha en chans att nå målen i stort.
Årets miljöfordonsdiagnos är den åttonde i ordningen. Bakom rankingen står Miljöfordon Sverige och Bisnode.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer