Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Nya tröskelvärden vartannat år

ExpertkommentarInom offentlig upphandling används många olika begrepp. Vad innebär egentligen tröskelvärden? Advokat Anna Ulfsdotter Forssell svarar och förklarar. Passa på du också, ställ en fråga till Inköpsrådets juridiska expert.

| 2020-10-14
Anna Ulfsdotter Forssell, Inköpsrådets juridiska expert. Foto: Magnus Skoglöf.

Fråga: När jag läser om offentlig upphandling stöter jag ofta på begreppet tröskelvärden men vad innebär det egentligen?

 Svar: Tack för din fråga! De olika begreppen som används inom offentlig upphandling är inte alltid helt lätta men jag ska förhoppningsvis kunna bringa lite klarhet.

Tröskelvärden fastställs av Europeiska kommissionen och revideras vartannat år.

Från och med den 1 januari 2020 gäller följande tröskelvärden vid upphandling enligt lagen (2016:1145) om offentlig upphandling, LOU: 

LOU

Varor & tjänster

Bygg-entreprenader

Sociala och andra särskilda tjänster (förutom välfärdstjänster)

Välfärdstjänster

Statliga myndigheter

1 427 377

54 938 615

7 701 675

7 701 675

Övriga upphandlande myndigheter

2 197 545   

54 938 615

7 701 675

7 701 675

Direktupphandlings-gräns

    615 132

      615 132

    615 132

2 156 469

Beloppen anges i svenska kronor.


För de andra upphandlingslagarna finns andra tröskelvärden och direktupphandlingsgränser fastställda men jag kommer i mitt svar, för enkelhetens skull, att utgå från LOU.

Svaret är dock givetvis tillämpligt vid upphandling enligt LUF, LUFS och LUK.

Vilket det relevanta tröskelvärdet är beror dels på vilken upphandlande myndighet som genomför upphandlingen, dels på vad upphandlingsföremålet är, det vill säga om det är en vara, tjänst eller byggentreprenad, sociala eller andra särskilda tjänster eller välfärdstjänster som upphandlas.

Om den upphandlande myndighetens inköp av ett visst upphandlingsföremål under ett räkenskapsår understiger direktupphandlingsgränsen är det möjligt att upphandla utan annonsering.

Vid beräkning av om ett inköp över- eller understiger direktupphandlingsgränsen ska den upphandlande myndigheten ta hänsyn till alla inköp av samma slag. Om något avtal sträcker sig längre än under räkenskapsåret ska hela avtalets löptid räknas med. Även optioner eller förlängningsklausuler ska tas med i beräkningen.

Om det visar sig att värdet understiger direktupphandlingsgränsen innebär det att myndigheten har möjlighet att vända sig till enbart en leverantör utan att först annonsera upphandlingen, alltså att genomföra en så kallad direktupphandling.

Som leverantör kan detta vara värt att tänka på när man offererar sitt pris. Då möjliggör man för den upphandlande myndigheten att köpa tjänsten utan att den måste annonsera sitt inköp.

Skulle upphandlingen överstiga direktupphandlingsgränsen men understiga tröskelvärdet, det vill säga till exempel 2 197 545 kronor när en kommun upphandlar varor och tjänster, får myndigheten tillämpa reglerna i 19 kap. LOU för upphandlingen.

Bestämmelserna i 19 kap. LOU är nationella och inte direktivstyrda men i Sverige har lagstiftaren valt att utforma reglerna relativt likt de direktivstyrda reglerna.

En förenkling av reglerna har föreslagits i betänkandet Möjligt, tillåtet och tillgängligt – förslag till enklare och flexiblare upphandlingsregler och vissa regler om överprövningsmål, SOU 2018:44. Förslagen har dock ännu inte lett till ny lagstiftning.

Om upphandlingens värde understiger tröskelvärdet kan upphandlingen genomföras genom ett förenklat förfarande, urvalsförfarande eller, vid ett dynamiskt inköpssystem, genom ett selektivt förfarande.

Vid ett förenklat förfarande eller ett urvalsförfarande får en elektronisk auktion genomföras. Om ett förenklat förfarande eller ett urvalsförfarande inte medger tilldelning av kontrakt får även konkurrenspräglad dialog användas. Direktupphandling får endast användas i vissa fall.

När upphandlingens värde understiger tröskelvärdet är det dock alltid möjligt att frivilligt välja att tillämpa de direktivstyrda reglerna. Därför är det alltid viktigt att undersöka enligt vilka regler upphandlingen genomförs.

Om värdet också överstiger tröskelvärdet för upphandlingsföremålet innebär det att förfarandena i 6 kap. LOU ska tillämpas.

Den upphandlande myndigheten har då inte möjlighet att välja att tillämpa 19 kap. LOU utan måste genomföra upphandlingen som ett öppet förfarande, selektivt förfarande, förhandlat förfarande med eller utan föregående annonsering, konkurrenspräglad dialog eller förfarande för inrättande av innovationspartnerskap.

Som upphandlande myndighet är det mycket viktigt att veta om upphandlingen ska genomföras enligt de direktivstyrda reglerna eller inte så att rätt förfarande och rätt bestämmelser tillämpas. Annars riskerar upphandlingen att bli överprövad och kan i värsta fall behöva göras om.  

För dig som är leverantör ger informationen om vilket förfarande som genomförs också värdefull kunskap om vilken prisnivå den upphandlande myndigheten förväntar sig i upphandlingen.

Om exempelvis en kommun upphandlar en vara genom ett förenklat förfarande ger informationen om användningen av det förfarandet kunskapen att priset förväntas ligga under tröskelvärdet om 2 197 545 kronor.

Hoppas att svaret kommer till användning och att du känner att du har fått bättre koll på tröskelvärden!

Anna Ulfsdotter Forssell
Ulfsdotter Law

Har du frågor till Anna Ulfsdotter Forssell? Mejla info@inkopsradet.se

Läs mer: Expertkommentar

Anna Ulfsdotter Forssell

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Upphandlingsjurister till Statens inköpscentral på Kammarkollegiet

Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare

Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet

Anna Ulfsdotter Forssell

Anna Ulfsdotter Forssell har arbetat med upphandlingsrätt i mer än 20 år.  Hon har företrätt klienter i upphandlingsmål i EU-domstolen, Högsta förvaltningsdomstolen och i Högsta domstolen. Hon är högt rankad i Chambers, Legal500 och har av Who’s who legal (Public Procurement och Government Contracts) utsetts sex gånger till en av världens bästa advokater inom offentlig upphandling.
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig LOU av en expert

En kursledare med ambitionen att förenkla upphandlarens vardag. Grundläggande LOU med nyheter och praxis. Mathias Sylvan guidar dig rätt i regelverket och djupdyker i valda delar.

Ny vägledning för att hantera leverantörer utanför EUNy vägledning för att hantera leverantörer utanför EU
Misstanke om jäv räcker inte för att avbrytaMisstanke om jäv räcker inte för att avbryta
Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skälFörslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Krävs mer än spekulationer för utredningsansvarKrävs mer än spekulationer för utredningsansvar
Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år

Nytt från Upphandling24

  • “Gör upphandlingar intressant för fler seriösa byggföretag”
  • Miljardstukad leverantör slår tillbaka
  • Vad hållbar upphandling av tjänster innebär
  • Munkfors i topp
  • Vill se mer svenska varor hos FN
  • Bravida i nytt blåsväder
  • Cosmic-dom: lång väntan förlängs

Kommentarer från läsarna

Johan : Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Tack för en bra genomgång! Ogiltiga och olämpliga anbud hanteras alltså olika. Ogiltiga är bland annat "anbud som inte överensstämmer…
David Sundgren : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
I ett öppet förfarande är det inte förbjudet att träffa anbudsgivare så länge grundläggande principer m m upprätthålls så frågan…
Nils Larsson : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Ett bra förslag, förhandlingar ska i min mening användas oftare. Förslaget är även passande med dagens politiska fokus på effektivitet,…
- : JO-kritik står fast, kan inte överklagas
Maktmissbrukare med andra ord
- : JO-kritik står fast, kan inte överklagas
Tjänsteman på JO uppger att de "väljer" vilka ärenden de ska utreda oavsett om det är ett fel som begåtts…
Måns Weimarck : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Synnerligen bra idé! Det öppnar upp för goda affärer, minskar behoven av extensiva marknadsundersökningar före varje upphandling och minskar risken…
Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…

Senaste inläggen

  • Ny vägledning för att hantera leverantörer utanför EU
  • Misstanke om jäv räcker inte för att avbryta
  • Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupningskurs | 6 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 12-13 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 25 november
  • LOU på två dagar | 2-3 december
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025