EU-domstolens avgörande C-298/18, Grafe och Pohle, har tidigare analyserats i en juridsk krönika.
Enligt LO-TCO rättsskydds bedömning kommer leverantörsbyten inom upphandlad busstrafik nu att klassas som verksamhetsövergångar med arbetsgivaransvar som följer med till den nya entreprenören.
Avgörande är inte längre om bussarna övergår till en ny entreprenör, vilket gällt sedan en dom från 2001.
LO-TCO rättsskydd framhåller att domen inte enbart påverkar upphandlad busstrafik utan även andra upphandlingar av tjänster där materiella tillgångar inte tas över på grund av nya krav från upphandlaren.
-Vi ser positivt på den nya domen som ändrar förutsättningarna ganska radikalt genom att nästan all ny upphandling av busstrafik kommer att utgöra verksamhetsövergång och att all personal då per automatik följer med över till den nya entreprenören, säger Sussanne Lundberg, chef för arbetsrättsenheten vid LO-TCO rättsskydd.
-Den tidigare domen från 2001 ledde till att det blev möjligt att säga upp all personal, främst busschaufförer, i samband med byte av entreprenör. Entreprenörer har fritt kunnat välja vilka som fått återanställning. Det beror på att det i tidigare rättspraxis hade stor betydelse om bussarna övertogs och utvecklingen har gått mot att det nästan aldrig sker på grund av nya teknik- och miljökrav som ställs.
Bransch- och arbetsgivarorganisationen Transportföretagen är däremot bekymrad över domens konsekvenser.
-Bedömningen om det är fråga om en verksamhetsövergång i anställningsskyddslagens mening är frågor som är mycket svåra att göra för bussföretag. Risken att göra en felaktig bedömning är stor. De ekonomiska konsekvenserna vid en felaktig bedömning kan vara stora, både för det överlåtande och övertagande företaget. Den nu aktuella domen ändrar inte på det, säger vd Marcus Dahlsten.
-Alltsedan regelverket skapades har det byggt på att arbetsgivare måste göra en analys av hur verksamheten har bedrivits och kommer att bedrivas hos andra företag. Analysen omfattar ett flertal kriterier som arbetsgivare måste ha klart för sig, bland annat om det övertagande företaget har för avsikt att anställa personal från det överlåtande företaget och om det övertagande företaget tänker använda sig av samma materiella tillgångar som det överlåtande företaget.
Transportföretagen såg den tidigare domen från 2001 som väl fungerande vägledning, men menar att den senaste domen med ny rättspraxis försvårar för företagen.
-I den aktuella domen anser EU domstolen att arbetsgivare inte enbart ska bedöma om det övertagande företaget ska ta över bussarna eller inte, utan även analysera varför det övertagande företaget gör som det gör, säger Marcus Dahlsten.
-Den nya domen innebär nu ytterligera en parameter för arbetsgivare att ta hänsyn till, något som försvårar situationen för företagen och krånglar till ett redan krångligt regelverk ytterligare.
Svensk kollektivtrafik – bransch- och intresseorganisation för de regionala kollektivtrafikmyndigheterna och länstrafikbolagen – ser frågan som intressant och komplicerad.
Organisationens affärsutvecklare Mattias Adell instämmer i tolkningen att materiella tillgångar inte längre behöver ingå för att en verksamhetsövergång ska uppstå i juridisk mening.
Han tillägger dock:
-I svensk kollektivtrafik så är bussförare ett bristyrke, och vanligen tas följer alla eller huvuddelen av personalen med vid entreprenörsbyte. Inte sällan ställer upphandlande myndighet krav på detta. Min bild är att anställningstryggheten för bussförare i kollektivtrafiken är god, men självklart att detta något som bör vägas in vid upphandling av kollektivtrafik även i fortsättningen, säger Mattias Adell.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer