Myndigheten för yrkeshögskolan har i sin senaste omgång fått 1 097 ansökningar om att bedriva YH-utbildning. Av dem beviljas 416, varav bara en är direkt inom området inköp och upphandling.
– Med dagens beslut får vi en förbättrad kompetensförsörjning i hela landet och förhoppningsvis också färre misslyckade rekryteringar, säger Thomas Persson, generaldirektör vid Myndigheten för yrkeshögskolan.
Under de tio år som utbildningsformen funnits har de tre storstadsregionerna tagit en allt större del av utbildningsplatserna. Fast den geografiska spridningen förbättras sakta men säkert i och med att utbudet av YH-utbildningar utanför storstäderna stärks.
– Vi har gjort vår hemläxa och påbörjat ett arbete för en ännu bättre geografisk spridning av yrkeshögskolans utbildningsplatser.
I exempelvis Östergötlands län tillkommer 1 283 nya utbildningsplatser under de kommande åren. Hit hör Kvalificerat inköp och upphandling vid Östsvenska yrkeshögskolan i Norrköping.
I Stockholm får Medborgarskolan-Påhlmans välkomna en ny grupp paralegals.
Tyvärr har myndigheten gett tumme ned till en lång rad ansökningar. Med mer pengar hade det kunnat bli möjligt att med start 2020 även läsa på nya inköps- och upphandlingsutbildningar med inriktningar mot logistik, hållbarhet med mera i Borlänge, Göteborg, Jönköping, Umeå, Varberg och Örnsköldsvik.
Yrkeshögskolan är en eftergymnasial och CSN-berättigad utbildning som drivs i nära samarbete med företag och andra arbetsgivare. En fjärdedel av tiden är praktik. Sammanräknat med tidigare års beslut omfattar det totala antalet utbildningsplatser nu närmare 110 000 stycken.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer