Nya YH-utbildningar att söka

Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat nya YH-utbildningar inom upphandlingsområdet. Studieplatserna finns inom områdena strategiskt inköp, entreprenadupphandling och paralegal.


Antalet YH-studerande väntas fram till år 2020 växa från dagens 50 000 till 70 000 studerande. Av de totalt 1 105 ansökningar om att bedriva YH-utbildning som inkom i höstas har Myndigheten för yrkeshögskolan beviljat 496 stycken. De flesta nya utbildningar avser start till hösten.

Målet är en väl fungerande kompetensförsörjning i hela landet. Därför har en viktig utgångspunkt i denna ansökningsgång varit att inte öka koncentrationen till storstadsregionerna jämfört med dagens nivåer.

Påhlmans Handelsinstitut kommer i enlighet med den inriktningen att i Eskilstuna erbjuda en ny utbildning till entreprenadupphandlare för bygg och mark. Upplägget är framtaget i nära samarbete med kommuner i Mälardalen.

– Rekryteringsbehovet inom offentlig upphandling är omfattande och särskilt stort inom entreprenadupphandling, säger Hans Sundström, verksamhetsutvecklare för YH och utbildningsledare vid Påhlmans Handelsinstitut.

De flesta nytillkommande YH-utbildningar är inom områdena samhällsbyggnad och byggteknik, teknik och tillverkning samt IT. TUC Sweden startar exempelvis inte färre än 26 utbildningar.

Ytterligare några satsningar inom upphandlingsområdet får klartecken. Hit hör strategiskt inköp i Stockholm (med TUC som arrangör) samt Göteborg och Malmö (båda vid One Academy).

Sedan tidigare har Påhlmans Handelsinstitut även beviljats extra utbildningsstarter av utbildningen paralegal. Peter Isaksson, verksamhetsutvecklare för YH vid Påhlmans Handelsinstitut, säger:

– Att vi tilldelats en extra utbildningsstart visar på arbetsmarknadens växande behov av yrkesrollen, men även att vår utbildning har rätt näringslivsförankring.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *