Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Möjligt fullgöra avtal före laga kraft

RättsfallsanalysHFD har kommit med ett avgörande när det gäller frågan om det vid bestämmandet av upphandlingsskadeavgiftens storlek är försvårande att ett avtal fullföljs, trots att det har förklarats ogiltigt. Domen analyseras av Joakim Lavér och Nathalie Miskin, Hannes Snellman Advokatbyrå.

| 2022-06-20
Nathalie Miskin och Joakim Lavér, Hannes Snellman Advokatbyrå.

Sammanfattning
Det är inte en försvårande omständighet när upphandlingsskadeavgiftens storlek bestäms att den upphandlande myndigheten fortsätter att fullfölja ett ingånget avtal efter det att en överprövning av avtalets giltighet har inletts och en dom som ogiltigförklarar avtalet har meddelats men inte vunnit laga kraft.

Bakgrund
Statens konstråd ingick i juli 2018 utan föregående annonsering ett avtal med en konstnär som gällde konstnärlig gestaltning för ett studenthus vid Linköpings universitet. Detta med hänvisning till undantaget från annonsering i 6 kap. 14 § första stycket första punkten LOU, vid upphandling av ett unikt konstverk eller en unik konstnärlig prestation. Arbetet skulle enligt avtalet slutföras senast i juni 2019.

Efter ansökan om överprövning av avtalets giltighet förklarade förvaltningsrätten i maj 2019 avtalet ogiltigt. Avtalet fullgjordes under överprövningsprocessen och konstverket färdigställdes och ersattes fullt ut i juni 2019. Under tiden hade konstrådet överklagat domen men prövningstillstånd meddelades inte.

När domen vann laga kraft i september 2019 hade avtalet fullgjorts i sin helhet och äganderätten till konstverket övergått till fastighetsägaren Akademiska hus.

Konkurrensverket ansökte om att Statens konstråd skulle betala en upphandlingsskadeavgift på 105 000 kronor. Konkurrensverket menade att omständigheten att konstrådet hade fullgjort avtalet, trots att en överprövning inletts och lett till att avtalet förklarats ogiltigt, skulle ses som försvårande vid bestämmandet av upphandlingsskadeavgiftens storlek, då agerandet omöjliggjorde en återgång av prestationerna.

Förvaltningsrätten ansåg inte att det var en försvårande omständighet att Statens konstråd inte hade verkat för att låta prestationerna återgå då konstverket inte var i myndighetens ägo när domen vann laga kraft. Upphandlingsskadeavgiften bestämdes därför till 80 000 kronor.

Enligt kammarrätten måste domen anses ha haft en sådan karaktär att den gällde omedelbart för att kunna fylla sin funktion och inte bli meningslös. Enligt kammarrätten hade domen därmed inneburit ett omedelbart förbud för konstrådet att ”fortsätta upphandlingen” (jfr RÅ 2005 ref. 17 där en dom om att en upphandling ska göras om har ansetts innebära ett omedelbart förbud att fortsätta upphandlingen). Kammarrätten skärpte därmed avgiften till 105 000 kronor i enlighet med Konkurrensverkets yrkande.

Statens konstråd överklagade kammarrättens dom till Högsta förvaltningsdomstolen, HFD.

Domstolens bedömning
HFD konstaterade att det inte är uteslutet att omständigheter som har inträffat efter att ett avtal ingåtts kan beaktas när upphandlingsskadeavgiftens storlek bestäms. Som exempel på en försvårade omständighet nämner HFD att ett avtal fullgörs trots att det har förklarats ogiltigt genom en lagakraftvunnen dom.

HFD konstaterade att domen i detta fall inte hade vunnit laga kraft när avtalet fullgjordes, och att det av tidigare praxis (HFD 2012 ref. 27) framgår att en ogiltighetsdom inte heller är av sådant slag att det finns skäl att avvika från huvudregeln att ett domstolsavgörande blir gällande först när det vinner laga kraft.

En leverantör som har ansökt om överprövning riskerar visserligen att förlora möjligheten att konkurrera om avtalet om det är på väg att fullgöras, men HFD uttalade att domstolen kan säkerställa att en ogiltighetsdom får avsedd verkan genom att fatta ett interimistiskt beslut om att avtalet tills vidare inte får fullgöras.

I detta fall hade ett interimistiskt beslut inte fattats. Statens konstråd hade därför inte haft någon skyldighet att avsluta avtalsförhållandet eller att avvakta med att fullgöra avtalet i väntan på att domen skulle vinna laga kraft. Att konstrådet hade fortsatt att fullgöra avtalet i enlighet med vad som var avtalat utgjorde alltså inte en försvarande omständighet när upphandlingsskadeavgiftens storlek skulle bestämmas.

HFD biföll konstrådets överklagande och fastställde avgiften till 80 000 kronor i enlighet med förvaltningsrättens dom.

Analys
Ett avtal blir ogiltigt först när en dom med denna innebörd har vunnit laga kraft. Först då upphör parternas rättigheter och skyldigheter gentemot varandra. En myndighet behöver alltså inte innan dess avvakta med att fullgöra ett avtal till följd av en ogiltighetsdom. Detta leder även till slutsatsen att den omständigheten att ett fortsatt fullgörande kan resultera i att det senare blir omöjligt att låta prestationerna återgå inte heller i sig är något som i regel verkar i skärpande riktning.

Som nämnts ovan menade kammarrätten att denna ordning kan leda till att överprövningsprocessen framstår som meningslös. Risken för att en leverantör lider rättsförlust kan dock som HFD berörde förhindras genom ett interimistiskt beslut om att avtalet tills vidare inte får fullgöras.

I det här sammanhanget kan nämnas att en leverantör som vill förhindra att ett avtal fullföljs, innan överprövningsprocessen är avslutad, redan i samband med leverantörens begäran om överprövning av avtalets giltighet bör framställa ett interimistiskt yrkande med innebörd att avtalet dels inte ska få fullföljas, dels att det interimistiska beslutet ska gälla ända fram till dess att dom i målet har vunnit laga kraft.

Det senare är viktigt, det vill säga att avtalet inte ska få fullföljas till dess att dom i målet har vunnit laga kraft, eftersom ett interimistiskt beslut som huvudregel bara gäller fram till dess att dom fallit.

Det är förstås möjligt, och inte heller ovanligt, att domstolen avslår ett interimistisk yrkande. Det kan ske om sannolikheten för att leverantören vinner framgång i målet inte anses vara tillräckligt hög eller om den skadeavvägning som domstolen ska göra utfaller till leverantörens nackdel.

Enligt vår mening är det dock rimligt att upphandlande myndigheter inte hindras från att fullfölja ingångna avtal när omständigheterna inte mer tydligt talar för att en överträdelse av upphandlingsreglerna faktiskt har skett.

När den upphandlande myndigheten inte är bunden av ett interimistiskt beslut kan det vara svårt att förutse vilket handlingsalternativ som är mest praktiskt och innebär lägst risk. Myndigheten kan välja att fullgöra avtalet med risk för att en ogiltighetsdom står sig i överrätt, med svårigheter vid prestationsåtergång och risk för högre krav på upphandlingsskadestånd som följd.

Alternativet, att avvakta med att fullgöra avtalet, kan i stället leda till onödig försening och att myndigheten gör sig skyldig till avtalsbrott. Frågan om en upphandlande myndighet bör utnyttja möjligheten att fullgöra avtalet eller förhålla sig passiv i väntan på en lagakraftvunnen dom får ytterst avgöras utifrån en behovs- och riskanalys, lämpligen i dialog med avtalsparten.

Målnummer och domstol
Högsta förvaltningsdomstolens dom den 6 maj 2022 i mål nummer 3722-21.

Juristpanelen

Läs mer: Rättsfallsanalys

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Avtalscontroller till Sektionen för inköp och upphandling
  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig LOU av en expert

En kursledare med ambitionen att förenkla upphandlarens vardag. Grundläggande LOU med nyheter och praxis. Mathias Sylvan guidar dig rätt i regelverket och djupdyker i valda delar.

Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott
Fel att förkasta anbud som onormalt lågtFel att förkasta anbud som onormalt lågt
Subjektiv objektivitetSubjektiv objektivitet
Ok med förhandlat oannonserat förfarandeOk med förhandlat oannonserat förfarande

Nytt från Upphandling24

  • Kontrolltjänst med förhinder
  • Riksdagsenighet om IPI
  • Utlovar enklare annonsering
  • Nya perspektiv från syd
  • Växer med kommunsamverkan
  • Politisk träta om extramiljoner
  • Inköpsvolymen ökar kraftigt

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
  • Tilldelningsbeslut = slutbehandlat ärende
  • Tydligare gränser för hyresundantaget
  • Sunda företag vill ha högre hållbarhetskrav

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Robusta IT-avtal | 28 april
  • Hållbar upphandling | 29 april
  • LOU på två dagar | 6-7 maj
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 8 maj
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Hösten 2025
  • Anbudsutvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | Hösten 2025
  • Leda upphandlingar effektivt | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare | Hösten 2025
  • Ramavtal – fördjupningskurs | Hösten 2025