I samverkan med kommungrannarna Alvesta, Lessebo, Ljungby, Markaryd och Uppvidinge i Kronobergs län har Växjö sedan hösten avtal med Åke P. om leveranser av vildsvinskött.
-Vi är jättenöjda. Det har fungerat väl att lägga in regelbunden servering även i skolorna av vildsvinskött, säger Anneli Ekstedt, chef för Växjö kommuns måltidsorganisation.
– Vi har börjat med att ha det på menyn var sjätte veckan, men vi skulle gärna ha ett ännu tätare intervall. Men då behöver vi känna oss säkra på att få tillräckliga volymer av köttet.
Enstaka serveringar för några år sedan har följts av utbildningsinsatser och en första satsning på vildsvinskött vid äldreboenden till att nu servera köttet regelbundet även i skolorna..
I likheter med många andra kommuner i Syd- och Mellansverige har Växjö kommun sökt en modell för att köpa in vildsvinskött.
Lösningen blev en specifik upphandling av viltkött där marknadsförutsättningarna undersöktes ordentligt och där kommunerna såg till att få mervärden som att köttet endast ska komma från beställarens närområde för att bidra till att hålla nere viltstammen.
-Jag arbetade då inte med livsmedelsupphandlingen, men jag vet att det fanns intresse att bryta ut viltkött som produktområde från ordinarie köttupphandling utifrån ett ökat behov av att erbjuda sådana måltider och där ett eget avtal bedömdes göra det möjligt även för mindre aktörer att konkurrera, säger Växjö kommuns upphandlare Marita Johanneson.
-Nuvarande avtal med Åke P. som leverantör gäller från 1 september ifjol för två år med möjlighet till förlängning ett plus ett år. Vi är nöjda med utfallet och jag tycker att hela processen kring upphandlingen och samverkan med måltidsorganisationen som nyttjar avtalet fungerat väl.
Parallellt bidrog även Länsstyrelsen med insatser inom ramen för sin livsmedelsstrategi som vilthanteringskurser för jägare och kockutbildning för tillagning av viltkött.
Grunden för arbetet i Växjö har varit ett politiskt initiativ som kommunorganisationen kunnat möta genom ett särskilt avtal för viltkött, samverkan med flera kommuner samt stöd från Länsstyrelsen.
-Vi har serverat vildsvinskött längre inom äldreomsorgen då de inköpen kunde göras till lägre belopp. För skolorna är det nytt med regelbunden servering av vildsvinskött sedan avtaget började gällde och det har tagit emot väl av eleverna, säger Anneli Ekstedt.
-Även från de övriga kommuner som nyttjar avtalet får jag överlag positiv respons och hela arbetet har byggt på ett bra samarbete med dem och bra samverkan mellan måltidsorganisationen och upphandlingsavdelningen i Växjö kommun.
Sedan ifjol pågår även en statlig satsning fram till 2025 med möjligheter att få ekonomiskt stöd till projekt som främjar inköp av vildsvinskött inom offentlig sektor.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer