Upphandlare som vill öppna för innovation och dynamik ska efterfråga en lösning på ett problem i stället för specifika produkter – det vill säga bedriva funktionsupphandling.
Det framhåller Charles Edquist, seniorprofessor vid Centre for Innovation, Research and Competence in the Learning Economy (CIRCLE) vid Lunds universitet (bilden).
Han har ett mångårigt förflutet som expert på innovationsfrågor och betonar innovationers inneboende kraft att omvandla samhället.
Charles Edquist lyfter särskilt fram hur en mer utbredd användning av funktionsupphandlingar skulle öppna för utveckling av nya produkter, ökad dynamik och större kreativitet.
Han har på uppdrag av Konkurrensverket undersökt hur offentliga aktörer kan använda sig av funktionsupphandling för att driva fram innovationer.
Tillsammans med Jon Mikel Zabala har han också nyligen skrivit en vetenskaplig artikel som är accepterad för publicering i den välrenommerade vetenskapliga tidskriften Science and Public Policy.
I artikeln konstaterar de att funktionsupphandling är den starkaste drivkraften som finns för innovationer. Det beror på den enorma omfattningen, omkring 15 procent av global BNP, det vill säga många gånger större än de samlade satsningarna på forskning och utveckling.
Men också för att den påverkar innovationernas riktning.
– Funktionsupphandlingar har en mycket stor betydelse för miljö- och klimatarbetet eftersom de inte bara påverkar innovationernas hastighet, men också deras riktning. Till exempel att utveckla solenergi snarare än kolenergi.
Finns det områden som är särskilt lämpliga för funktionsupphandling?
– Det har jag inte analyserat. Men ett villkor är att det är möjligt att beskriva ett problem som ska lösas. Och det är ju faktiskt så att offentliga upphandlare köper produkter för att just lösa problem – för medborgarna. Alldeles klart är att man måste bedriva funktionsupphandling om man vill öppna för att en innovation (ny produkt) ska kunna bli resultatet av upphandlingen, säger Charles Edquist.
Han betonar att det inte finns några juridiska hinder mot att göra funktionsupphandlingar.
– Det är dessutom en uttrycklig ambition från EU-kommissionen att fler funktionsupphandlingar ska genomföras.
Fördelarna med funktionsupphandling lyfts även fram av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA som anser att offentlig upphandling bör användas för att driva fram mer resurseffektiva lösningar och cirkulär ekonomi.
Ett exempel på hur funktionsupphandlingar fungerar i praktiken är Skellefteå kommuns app som ska underlätta vardagen för personer med kognitiva nedsättningar.
Ett annat exempel är den funktionsupphandling av larmtjänster som gjordes i Härnösands kommun.
Upphandlingsmyndigheten har tagit fram ett stöd för att ställa funktionskrav.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer