Den möbelupphandling som Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet annonserade i mars är till största delen avklarad. Elva av tolv delområden är avropbara.
Bredden bevisas av att det går att införskaffa allt från möbler för möten och paus till inredning för arkiv och magasin samt förvaring i plåt. Även mattor, fönstertextil och armaturer ingår i avtalet. Utemöbler är en helt ny kategori.
– Den stora omfattningen har såklart varit en utmaning för oss med många områden som projektet har behövt hantera parallellt, säger Therese Klaar, chef för enheten för upphandling av varor och tjänster på Statens inköpscentral.
För att få en uppfattning om omfattningen omsatte tidigare möbel- och inredningsavtal 566 miljoner kronor under 2017. I det nya avtalet, som gäller för de kommande två åren med möjlighet till förlängning i två år, ingår även produkter som tidigare upphandlats separat.
Ramavtal är tecknade med inte färre än 45 leverantörer. Hit hör exempelvis Edsbyn Senab, som lämnat in sitt anbud via Senab. Koncernen tävlade om tio delområden och har tilldelats avtal i nio av dem.
– Vi är tacksamma att få vara en del av Senabavtalet med fortsatt förtroende att få leverera möbler till det offentliga rummet, säger Bengt Gunnarsson, vd på Edsbyn, som berättar att företagets första ramavtal med staten signerades redan år 1946.
Therese Klaar vittnar om ett stort intresse från marknaden.
– Extra roligt att vi har fått in ett par nya leverantörer som inte haft ramavtal tidigare.
Ett av upphandlingens delområden är överprövat. Det handlar om arbetsplats och förvaring. Ärendet ligger just nu hos förvaltningsrätten.
I oktober inleder Statens inköpscentral en separat förstudie inför en upphandling som kommer att ha cirkulära möbelflöden som fokus.
– Det blir en pilot för att se hur vi kan inkludera mer cirkulära flöden i våra avtal, säger Therese Klaar som gläds över att många har hört av sig och uttryckt intresse av att följa processen med förstudie och upphandling.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer