Dokumentationsplikten för upphandlingar på belopp som överstiger 100 000 kronor kan mycket väl vara den upphandlingsregel som det sliras allra mest på. Mariestad är ytterligare ett exempel på kommuner som kritiseras för denna brist.
Det är kommunens revisorer som tagit Pwc till hjälp för att granska rutinerna kring direktupphandlingar. Rapportens slutsats är att detta arbete inte är ändamålsenligt. Dokumentationsplikten efterlevs dåligt samtidigt som det inte görs någon strukturerad uppföljning av direktupphandlingar eller avtalstrohet.
– Vi kommer att sätta ljus på det här under året, säger Kristofer Svensson, kommunchef i Mariestad, i en kommentar till Mariestads-Tidningen.
Efter att ha djupgranskat 1 633 transaktioner avseende 198 inköp från 106 leverantörer rekommenderar revisorerna bland annat utvärdera kommunens inköpsorganisation mot färre inköpsberättigade. Detta mot bakgrund av de många små inköpen.
Av gjorda stickprov på inköp mellan 100 000 kronor och den ”gamla” direktupphandlingsgränsen 534 890 kronor döms 30 procent ut som dåligt dokumenterade. De saknar, kort och gott, motivering till varför en mer formaliserad upphandling inte gjorts.
Även avtalstrohet och uppföljning av gjorda inköp brister.
Under de granskade åren, 2015 och 2016, införskaffades endast 56 procent av de kontorsmaterial som behövs på ramavtal. Siffrorna för arbetskläder och entreprenader, 69 respektive 75 procent, är visserligen högre, men knappast bra.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer