Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Kristianstad satsar dynamiskt

Kristianstad kommun hade problem med sitt ramavtal för socionomtjänster. Priserna i avtalet var för låga och det var svårt att få leverans. Nu byter kommunen modell och får rätt priser och större konkurrens.

| 2017-06-06

Ramavtalet för socionomer fungerade inte optimalt. Det var upphandlat i tider när efterfrågan på socionomer var betydligt lägre och med avtalade fasta timpriser. Kommunen hade ramavtal med tre leverantörer, med rangordnad avropsordning. Det blev svårt att leverera socionomkonsulter till det offererade timpriset och besvärligt för båda parter att behålla dem till de uppdrag vi avropade.

Det vore möjligt att upphandla ett nytt ramavtal med förnyad konkurrensutsättning och utan fasta timpriser. Men kommunen bestämde sig för att istället satsa på ett dynamiskt inköpssystem, som inte är begränsat till en viss tidslängd och där leverantörer kan falla ifrån och tillkomma under tiden.

Hannes Olbers och Maria Mera från kommunens upphandlingsavdelning bildade en arbetsgrupp tillsammans med Anna-Lena Wägbo och Sofia Thörnberg, inköpssamordnare från Arbete och välfärd (kommunens socialförvaltning), för att ta fram det dynamiska inköpssystemet.

Konkurrensen ökar rejält  och priset anpassas automatiskt till rådande marknadsläge.

Systemet är igång och det första avropet väntas till sommaren. Så här långt är erfarenheterna goda:

– Det här ökar konkurrensen rejält, säger Maria Mera. I dag finns det 13 leverantörer i det dynamiska inköpssystemet för socionomtjänster. Fler har anmält sig, men alla har inte klarat kraven.

Nu kommer priset att bestämmas vid varje avrop och priset kommer att automatiskt anpassas till rådande marknadsläge.

–  Eftersom vi har så många leverantörer inne i systemet blir det som ett spot-pris på socionomer, säger Maria Mera. Det är bra både för oss för leverantörerna.

Till skillnad från i det tidigare ramavtalet kommer inte fokus bara att hamna på pris. Det finns utrymme vid varje avrop via det dynamiska inköpssystemet att ställa krav på speciella kompetenser och erfarenheter, som till exempel erfarenhet av ett visst område.

Enligt lagtexten måste all kommunikation i det dynamiska inköpssystemet hanteras elektroniskt. Kristianstad kommun använder Kommers.

– Det fanns ett färdigt systemstöd för dynamiska inköpssystem så det var enkelt att sätta upp, säger Maria Mera.

Det första avropet i det dynamiska inköpssystemet har inte gjorts än, men allt är färdigt för att sätta igång. Det inväntas bara ett behov från verksamheten av den här typen av tjänster.

Leverantörerna gillar systemet

Responsen från leverantörerna har varit uteslutande positiv, både från dem som hade det gamla ramavtalet och de som stod utanför. Kommunen arrangerade separata möten med fem leverantörer innan systemet infördes. Alla leverantörer tyckte att det nya systemet var bättre än det gamla ramavtalet.

Några större nackdelar med att använda ett dynamiskt inköpssystem ser inte Maria Mera, men det finns några mindre detaljer som kan vara negativa:

– Det är nytt och därför kan det vara lite större osäkerhet, vad betyder till exempel det här med att all kommunikation måste vara digital? Får vi inte ringa leverantörerna?

Ett visst arbete är det också att kontrollera att leverantörer som vill ansluta sig uppfyller kvalificeringskraven. I ett dynamiskt inköpssystem är det inte tillåtet att begränsa antalet leverantörer. Alla som vill och uppfyller kraven får vara med.

– Men det tar inte mer än en timme att kontrollera om en leverantör uppfyller kraven, om det inte krävs kompletteringar. Så många leverantörer av socionomtjänster kan det ju inte finnas, säger Maria Mera.

I arbetet med att ta fram det dynamiska inköpssystemet har Maria Mera läst den rapport som Kammarkollegiet har tagit fram.

– Den var till stor hjälp och jag kan varmt rekommendera den, även om vi kom fram till andra slutsatser än Kammarkollegiet. Vi menar att dynamiska inköpssystem passar bra även för lite mer krävande tjänster.

Intresset internt i kommunen är stort för det dynamiska inköpssystemet, säger Maria Mera. Vi har redan fått förfrågningar om vi inte kunde avropa sjuksköterskor på samma sätt.

Så fungerar dynamiska inköpssystem

Ett dynamiskt inköpssystem fungerar ungefär som ett ramavtal. Ett visst antal leverantörer finns i det dynamiska inköpssystemet och kunder kan köpa varorna eller tjänster genom ett avrop. Till skillnad från ett ramavtal kan ett dynamiskt inköpssystem vara obegränsat långt. Det måste ha ett slutdatum, men det kan vara betydligt längre bort från starten är de fyra eller åtta år som gäller för ramavtal inom LOU respektive LUF.

Till skillnad från ramavtal kan nya leverantörer ingå i systemet även efter att systemet har startat, så länge de uppfyller de uppställda grundkraven. För ett ramavtal måste en ny leverantör vänta tills ramavtalet löper ut och ett nytt ramavtal handlas upp.

Två andra skillnader är att all hantering i ett dynamiskt inköpssystem måste ske elektroniskt och det går inte att begränsa systemet för ett visst antal leverantörer. Alla som uppfyller grundkraven får vara med i det dynamiska inköpssystemet. Det får inte heller vara någon kostnad för leverantören att vara med.

Dynamiska system får användas för varor, tjänster och även entreprenader. Det är dock begränsat till något som används frekvent och som är allmänt tillgängligt på marknaden. Det vore nog inte lämpligt att använda ett dynamiskt inköpssystem för något som kräver innovationer. I lagen finns det inget som hindrar att komplicerade varor eller tjänster hanteras via ett dynamiskt inköpssystem.

Möjligheten att införa dynamiska inköpssystem infördes i EU-direktiven från 2004. Det har dock varit frivilligt för medlemsländerna och det är först från och med 1 januari 2017 som möjligheten även finns i svensk lagstiftning. Andra EU-länder som Belgien, Finland, Storbritannien och Österrike har använt dynamiska inköpssystem i mer än tio år.

Läs mer: Dynamiskt inköpssystemMetod

Bo Nordlin

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

En kommentar på “Kristianstad satsar dynamiskt”

  1. Pamela Ciardella skriver:
    2017-06-07 kl. 19:40

    Varför går det inte att dela via epost?

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Avtalscontroller till Sektionen för inköp och upphandling
  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Kursen gör SUA begripligt

Anna David, upphandlare vid Jönköping Energi, rekommenderar alla som upphandlar något skyddsvärt att gå utbildningen Säkerhetsskyddad upphandling:
– Kursen är jättebra, pedagogisk, lätt att förstå och följa, säger Anna David.

Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott
Fel att förkasta anbud som onormalt lågtFel att förkasta anbud som onormalt lågt
Subjektiv objektivitetSubjektiv objektivitet
Ok med förhandlat oannonserat förfarandeOk med förhandlat oannonserat förfarande

Nytt från Upphandling24

  • Kontrolltjänst med förhinder
  • Riksdagsenighet om IPI
  • Utlovar enklare annonsering
  • Nya perspektiv från syd
  • Växer med kommunsamverkan
  • Politisk träta om extramiljoner
  • Inköpsvolymen ökar kraftigt

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
  • Tilldelningsbeslut = slutbehandlat ärende
  • Tydligare gränser för hyresundantaget
  • Sunda företag vill ha högre hållbarhetskrav

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Robusta IT-avtal | 28 april
  • Hållbar upphandling | 29 april
  • LOU på två dagar | 6-7 maj
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 8 maj
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Hösten 2025
  • Anbudsutvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | Hösten 2025
  • Leda upphandlingar effektivt | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare | Hösten 2025
  • Ramavtal – fördjupningskurs | Hösten 2025