Renhållningsföretaget Renonorden är i ekonomiskt trångmål. Enligt vissa bedömare är läget så prekärt att det talas om risk för konkurs, något som skulle drabba de 24 svenska kommuner där bolaget sköter hämtning och transport av hushållsavfall.
Under några expansiva år har Renonorden blivit störst på marknaden bland de företag som hämtar hushållssopor i Sverige, Norge och Danmark. I Sverige är man snäppet större än Suez och Ragnsells.
En hel del tyder på att Renonorden underprissatt sina tjänster för att vinna nya offentliga upphandlingar. Till SVT Nyheter säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, att bolaget är alldeles för högt belånat:
– De har en jätteskuld som de inte mäktar med att betala samtidigt som de har kontrakt där de inte tjänar några pengar alls.
Till de större kundkommunerna hör Stockholm, Malmö, Linköping och Uppsala.
Renonorden har kritiserats för hur verksamheten skötts i flera av de kommuner där företaget vunnit upphandlingar. I exempelvis Partille, Lerum och Härryda har inkörningsproblemen varit betydande. Stenungsunds missnöje gick så långt som till uppsägning av avtalet.
Börsutvecklingen för Renonorden visar på rena utförslöpan. Bolaget togs till börsen år 2014 med en kurs på 47 norska kronor. Trots ett ägartillskott på 350 miljoner kronor handlas bolaget idag till endast cirka 4:50 kronor.
Samtidigt kan branschorganisationen Avfall Sverige meddela att mängden hushållsavfall minskar, från år 2015 till 2016 med 11 kilogram per person. Insamlingen av matavfall ökar däremot kraftigt.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer