-Vi tror mycket på den modell som vi tagit fram där kommunens miljökontor ska leda utbildningar utifrån krav vi ställer i nya avtal om att entreprenörer ska gå en gemensam utbildning, säger Mattias Looström, vd för Laxå kommuns två fastighetsbolag – Laxåhem med drygt 600 lägenheter och Laxå kommunfastigheter.
Upplägget bygger på att utbildningen ska ledas av Sydnärkes miljöförvaltning, som Laxå kommun (5600 invånare, Örebro län) delar med grannkommunerna Askersund och Lekeberg.
Laxåhem ställer nu som krav att ramavtalsleverantörer ska delta i en årligt återkommande utbildningen.
-Vi har stämt av modellen med några leverantörer och fått positiv respons. Det här är någonting som även företagen efterfrågar för att bygga upp kunskap och sporra varandra genom att visa olika exempel hur man kan jobba., säger Mattias Looström.
Laxåhem ser också en möjlighet att sprida sina egna erfarenheter kring inte minst övergången till fossilfria transporter med numera el- och HVO-drivna fordon, vilket gäller även arbetsfordon.
-All vår personal har genomgått miljöutbildning som en del av arbetet för att miljödiplomera Laxåhem. Det vi sett som ett problem med vår tidigare kravställning på miljöområdet är svårigheter att kontrollera och följa upp efterlevnaden. Därför tror jag även att vi behöver jobba på andra sätt och utbildning är en del för att inspirera och visa möjligheter som finns för mindre klimatpåverkan, säger Mattias Looström.
Han pekar på att ”Laxåmodellen” kommer att ge god effekt i ett helhetsperspektiv för Laxå kommun.
-Vi är ganska avtalstunga genom att både kommunens vatten- och värmebolag gör avrop från de ramavtal som vi tecknar.
-Sedan finns ju möjligheter också för våra grannföretag inom allmännyttan att smidigt ansluta sig till vårt arbetssätt med utbildning av leverantörer genom att det anordnas av en kommunövergripande miljöförvaltning.
Branschorganisationen Sveriges allmännytta har i arbetet med en ny vägledning för upphandling av fossilfria transporter – som presenteras under ett webbinarium 18 oktober – lyft fram Laxåhem som en av förebilderna.
-Vi vill visa att det går och hur man gör. Därför har vi flera exempel från både stora och små företag som visar hur man kan gå tillväga. Alla kan ge effekt, även mindre bolag kan göra stor skillnad. Men vilken metod som väljs är såklart beroende av bolagets förutsättningar, säger Karl Törnmarck, projektledare på Sveriges allmännytta för upphandlingsvägledningen i en text på organisationens webbplats.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer