Osäkra arbetsvillkor, låga ersättningar eller kränkningar av mänskliga rättigheter är ett allvarligt problem på arbetsmarknaden.
Men oeriösa arbetsgivare gör också att andra löntagare påverkas indirekt genom en press nedåt på löner och villkor. En annan konsekvens är att företag som följer reglerna riskerar att konkurreras ut.
LO-distriktet i Stockholm har under de senaste åtta åren granskat vilka rutiner kommunerna i länet har för att kontrollera de leverantörer de köper varor och tjänster av.
Undersökningarna visar att det finns stora brister både i samband med att upphandling görs och när det gäller löpande kontroller och uppföljning av leverantörer.
I juni presenterade LO en ny rapport som bygger på intervjuer med fackliga företrädare och en enkät riktad till kommunerna i Stockholms län.
Resultaten pekar på att arbetslivskriminalitet är en stor utmaning för facken i länet samt att kommunerna är dåligt rustade när det handlar om att förebygga brott.
Kommuner och regioner har ett stort ansvar för att bekämpa arbetslivskriminaliteten, ett ansvar som de inte tar, enligt LO.
”Kommunerna i länet och Region Stockholm borde prioritera att angripa brottsligheten på lokal och regional nivå. Hittills upplever vi att den politiska viljan att göra detta har saknats”, skriver LO.
Enligt LO fattar politikerna i relativt liten omfattning beslut om upphandlingsunderlagen, och ännu mer ovanligt är att de är involverade i arbetet med att ta fram dem.
Merparten av de som besvarat enkäten kan inte uttala sig om huruvida kommunen genomför inspektioner på företag som kommunen har upphandlat, enligt rapporten.
Enkäten skickades till samtliga ekonomichefer i Stockholms län men endast sju svarade.
”Frågan tycks inte vara prioriterad” konstaterar LO.
De få kommentarer som lämnats pekar på att några kommuner kopplar samman insatser för att stävja olika former av oegentligheter inom kommunens egen organisation med att bekämpa arbetslivskriminalitet, enligt rapporten.
”Kommentarerna kan ses som en illustration på att kommunerna har en lång väg att gå när det handlar om att förebygga och hantera arbetslivskriminalitet”, skriver LO.
I juni meddelade civilminister Ida Karkiainen att regeringen tillsatt en utredning om hur oseriösa aktörer kan utestängas från offentliga upphandlingar. En av de delar som ska utredas är centraliserad myndighetsfunktion som ska underlätta effektiva och tillförlitliga leverantörskontroller. Utredaren ska presentera sina förslag senast den 31 augusti 2023.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer