Almega avstyrker regeringens utredning om upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78). Branschorganisationen menar att förslagen strider mot upphandlingslagen.
– Utredningens förslag riskerar försämra villkoren för både köpare och säljare, säger Almegas näringspolitiske chef Ulf Lindberg som poängterar att ett väl fungerande regelverk är av största betydelse för Almegas medlemsföretag och för offentlig sektors effektivitet.
Utredningens vill att arbetsrättsliga krav alltid ska ställas i ”riskbranscher”. Upphandlingsmyndigheten ska få i uppdrag att peka ut vilka branscher som är särskilt riskfyllda.
Enligt Almega är det både tveksamt och komplicerat att peka ut hela branscher som problemfyllda. Det bör istället vara den upphandlande myndigheten som vid varje given upphandling formulerar sina egna krav anses det.
– Beslut om sådana tvingande villkor skulle vara ett tydligt steg mot statlig inblandning i parternas lönesättande roll, säger Stefan Holm, och tillägger att effekterna av detta inte har utretts tillräckligt.
Konkurrensverket ifrågasätter för sin del utredningens bedömning att det är tillåtet att ställa större krav på svenska leverantörer jämfört med leverantörer som använder utstationerad arbetskraft. Likabehandlingsprincipen sätter stopp för detta, menar myndigheten.
På det hela taget menar verket att det är både möjligt och rimligt att ställa arbetsrättsliga krav i samband med större offentliga upphandlingar. Fast det flaggas för att detta kan leda till merarbete för upphandlare och leverantörer:
– Om utredarens förslag genomförs kan det innebära en ökad arbetsbörda för upphandlare och leverantörer, och det kan då särskilt drabba mindre företag. Det är därför viktigt att redan nu förutse en uppföljning och utvärdering av regelverkets effekter för att vid behov kunna utveckla det i rätt riktning, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer