-Teamet har från start diskuterat alla frågor tillsammans, vilket gjort att vi alla har haft stor koll på varandras områden och därmed kunnat komma med värdefulla synpunkter. Vi har även haft en mycket god och tät relation med Försvarsmakten, säger Malin Olofsson, strategisk inköpare på FMV.
-Jag är glad att vi la ner mycket tid på att göra en ordentlig utvärderingsmodell som sparade oss mycket tid vid anbudsutvärderingen. Och jag är väldigt tacksam för teamarbetet och att alla har bidragit och ställt upp när det behövts.
I januari förra året fick Malin Olofsson upphandlingen på sitt bord sedan regeringen gett indikationer om att det var dags att genomföra den upphandling av skolflygplan som blivit uppskjuten i omgångar.
Under våren har upphandlingsprocessen slutförts genom avtal med Grob Aircraft med leverans av de första tre flygplanen och simulator under första halvåret 2022. Utbildningen i Linköping med de nya planen för Flygvapnets piloter ska påbörjas 2024.
–Den upphandling FMV nu genomfört och tecknat kontrakt för avser ett komplett så kallat Basic trainer aircraft-system. Det vill säga flygplan, simulator, Computer based training och flygsäkerhetsmateriel, såsom hjälmar, fallskärmar och flytvästar, för den första fasen av utbildningen, säger FMV:s projektledare Andreas Säf-Pernselius i en artikel på FMV:s webbplats.
Det projektteam som drivit på arbetet har varit centralt för att väva ihop alla parter och intressen och för att kunna fatta snabba beslut där en genomförd RFI fanns som grund när regeringen gav sitt bemyndigande till projektet.
-Vi har haft stort fokus på att alla krav ska vara mätbara krav men också bakgrunden med kraven för att förstå vad Försvarsmakten vill uppnå med varje specifikt krav och därmed kunna justera så kravformuleringen har blivit så bra som möjligt, säger Malin Olofsson.
-Svårigheterna med att upphandla ett komplett system har varit att tillverkare inte ser alla delar som ett system som FMV gör utan behöver ta in till exempel underleverantörer för olika delar i systemet. Fördelen för FMV är att leverantören håller ihop hela systemet.
FMV valde en modell där leverantören står för underhållet i upp till fem år.
-För underhåll på flygplanen tror vi att det finns konkurrens på marknaden och vi vill därför ha möjligheten att genomföra en ny upphandling senare för att säkerhetsställa att vi har ett så kostnadseffektivt kontrakt som möjligt, förklarar Malin Olofsson.
Upphandlingen enligt LUFS – lagen om upphandling på försvars- och säkerhetsområdet – bygger på sju flygplan av modellen Grob 120TP med option för ytterligare 13. Inklusive optioner har avtalet ett värde på omkring 235 miljoner euro.
Med investeringen sker en utfasning av Flygvapnets nuvarande skolflygplan, SK 60, som har anor från 60-talet. Med så gamla utbildningsflygplan har behovet av en modernisering med ny teknik och utbildningsmetodik varit stort.
-Just nu arbetar vi med att starta arbetet med leverantören och jag fortsätter att vara med som en del i teamet med framförallt avtalsuppföljning, säger Malin Olofsson.
FMV:s stora inköpsorganisation har enbart inom avdelningen marknad och inköp omkring 140 medarbetare. De flesta är strategiska inköpare och alla arbetar i Stockholm.
-Vi rekryterar mycket för att växa och möta Försvarsmaktens ökade ambitioner, säger Malin Olofsson
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer