Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
    • Praxisdagen • 4 nov 2025 • Stockholm
    • Praxisdagen • 11 nov 2025 • Göteborg
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Utesluta leverantörer: brottslighet

JuridikDEL 1. Hur ska en upphandlare göra om denne får höra något oroande om en leverantör som lämnat anbud i en pågående upphandling? När får man utesluta leverantören och när måste man göra det? Denna artikelserie i fem delar belyser de vanligaste uteslutningsgrunderna och beskriver den praktiska handläggningen. Pernilla Rasiwala och Fredrik Hartmeier på Brick Advokat reder ut begreppen.

| 2021-04-30
Pernilla Rasiwala och Fredrik Hartmeier på Brick Advokat.

Vi utgår från ett konkret, men helt fiktivt, fall där upphandlaren Anna Berggren vid Upphandlingsverket är huvudperson.

Den upphandlande myndigheten Upphandlingsverket har 2021 påbörjat en öppen upphandling av kontorsmaterial. Ansvarig för upphandlingen är Anna Berggren. I upphandlingen har det inkommit sju anbud som Anna nu granskar. I den Excel-fil som Anna har byggt för prövning och utvärdering har Anna fört in alla kvalificeringskrav och utvärderingsgrunder från förfrågningsunderlaget.

Anna ser att anbuden är mycket lovande och är sugen på att sätta igång med utvärderingen omgående. Men Anna vet att hon först måste kontrollera att alla kvalificeringskrav är uppfyllda.

Annas kollega Lisa tittar förbi Annas bord och påpekar att Anna inte har med uteslutningsgrunderna i 13 kap. LOU i sin Excel-fil. Hade hon med dem i annonsen, undrar Lisa?

Anna kontrollerar det och konstaterar att så var fallet. Lisa säger att det var bra, men även om Anna inte hade haft det hade hon kunnat tillämpa de obligatoriska uteslutningsgrunderna i 13 kap. 1 och 2 §§ LOU, alltså de grunder som reglerar uteslutning på grund av brott respektive obetalda skatter och socialförsäkringsavgifter. Det hade dock varit osäkert om Anna hade kunnat använda de frivilliga, så kallade fakultativa, grunderna i 13 kap. 3 § LOU för uteslutning av leverantören om de inte fanns med i de annonserade upphandlingsdokumenten.

Lägger till uteslutningsgrunderna
Anna inser att hon måste lägga till uteslutningsgrunderna till sin Excel-fil. Anna konstaterar att alla anbudsgivare har försäkrat att det inte finns grund för att utesluta någon av dem, genom att kryssat i rutan om att grund för uteslutning saknas, vilken ingick i det anbudsformulär som hon publicerade, samt underteckna anbudet.

Trots anbudsgivarnas försäkran har Anna sina misstankar om anbudsgivare 2, 3, 4 och 5. Hon tycker sig minnas att anbudsgivare 2 tidigare har levererat med ett tveksamt resultat i ett annat avtal som Upphandlingsverket har med den leverantören. Hon minns också att anbudsgivare 3 figurerat i lokalpressen. Hon tror att det rörde sig om skatteskulder. Anna konstaterar även att anbuden från anbudsgivare 4 och 5 är besynnerligt lika varandra. Kan de ha samarbetat med varandra, undrar hon.

Anna beslutar sig för att utreda sina misstankar om anbudsgivarna 2, 3, 4 och 5. Hon kan ju inte bara anta anbud från anbudsgivare som hon misstänker kan ha gjort sig skyldig till något de enligt LOU ska uteslutas för, tänker hon.

Anbudsgivare 1, 6 och 7 har försäkrat att de klarat kraven och det finns inga misstankar om att de har gjort sig skyldiga någon uteslutningsgrund. Deras anbud läggs därför i högen med sådana som ska utvärderas. Skulle någon av anbudsgivarna 1, 6 eller 7 ha det bästa anbudet vid den senare utvärderingen kommer Anna dock, för säkerhets skull, be dem att bevisa att de uppfyller kvalificeringskraven genom att ge in kompletterande dokument.

Fyra frågetecken bland anbuden
Annas flik i Excel-fil för ”leverantörkvalificering” ser, med hennes misstanke, ut på följande sätt:

 

Anbuds­­givare 2

Anbuds­­givare 3

Anbuds­­givare 4

Anbuds­­givare 5

Har leverantören, eller företrädare, gjort sig skyldig till brott enligt 13:1 LOU

Nej

Nej

Nej

Nej

Förekommer fastställt avgörande om obetalda skatter eller social­försäkrings­avgifter enligt 13:2 LOU

Nej

Oklart

Nej

Nej

Åsidosatt arbetsrättsliga skyldigheter enligt 13:3 p 1 LOU

Nej

Nej

Nej

Nej

Indikationer på överenskommelser som syftar till att snedvrida konkurrensen enligt 13:3 p 4 LOU

Nej

Nej

Möjligen

Möjligen

Brister i fullgörande av kontrakt enligt 13:3 p 5 LOU

Möjligen

Nej

Nej

Nej

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anna börjar med att granska och bedöma uteslutning på grunden brott enligt 13 kap. 1 § LOU.

Anna har inga indikationer på att någon anbudsgivare i upphandlingen har fällts för något brott, men reflekterar ändå över vad hon skulle ha gjort om så hade varit fallet. Hade hon bara kunnat slänga ut en sådan leverantör rakt av, funderar hon?

En myndighet ska enligt 13 kap. 1 § LOU utesluta en leverantör från att delta i upphandling om leverantören – eller om leverantören är en juridisk person, leverantörens företrädare – har dömts för vissa i paragrafen uppräknade brott, som t.ex. mutbrott, bedrägerier, penningtvätt och inblandning i kriminella organisationer.

Vem är företrädaren för en leverantör?
Eftersom det i vår lagstiftning är enskilda personer, alltså inte juridiska personer, som är ansvariga för brottsliga gärningar, så måste upphandlaren fundera över vem som är företrädare för en leverantör när leverantören – vilket är fallet i lejonparten av upphandlingar – är en juridisk person.

Brott begångna av företrädare för bolaget, alltså de som kan fatta beslut eller kontrollera anbudsgivaren, påverkar upphandlarens skyldighet att utesluta en leverantör från deltagande i en upphandling. Frågan om vem som är företrädare är svår, vilket har visat sig i omfattande rättspraxis på området.

Innan nu gällande LOU antogs var frågan mindre tydlig än vad den är i dag när personkretsen av företrädare faktiskt är reglerad i 13 kap 1 § 2 stycket LOU. Nu anges uttryckligen i LOU att brott som har begåtts av personer som ingår i leverantörens förvaltnings-, lednings-, eller kontrollorgan kan leda till uteslutning av den juridiska person som de företräder. Klargörandet i lagtexten har sannolikt förenklat handläggningen en hel del för upphandlarna, även om det inte var avsett att förändra rättsläget. Det har också medfört en ökad rättssäkerhet för leverantörerna och dess företrädare, som alla kan vara säkra på att bedömas på samma sätt.

Leverantören måste få möjlighet att förklara sig
Skulle Anna ha fått veta att en företrädare för en leverantör hade gjort sig skyldig till ett brott som nämns i 13 kap. 1 § LOU så hade hon, innan hon eventuellt beslutar att utesluta denne, varit skyldig att ge leverantören möjlighet att yttra sig över de omständigheter som Anna anser utgöra skäl för uteslutning enligt 13 kap. 4 § LOU.

Om en sådan förklaring skulle ha lämnats av leverantören, så skulle Anna enligt 13 kap. 5 § LOU ha behövt fundera på innehållet i den samt om leverantören har vidtagit några åtgärder för att klara upp missförhållandena, t.ex. vidtagit konkreta åtgärder för att förhindra att brott inträffar igen. Enligt detta lagrum ska uteslutning inte ske om leverantören:

  1. ersatt eller åtagit sig att ersätta skador som har orsakats av brottet eller misskötsamheten,
  2. klargjort förhållanden och omständigheter på ett uttömmande sätt genom att aktivt samarbeta med de utredande myndigheterna, och
  3. vidtagit tekniska, organisatoriska och personalmässiga åtgärder som är ägnade att förhindra brott eller misskötsamhet.

Regleringen är snarlik den möjlighet till självrättelse, mer känt som ”self-cleaning”, som förekommer i några andra europeiska länders lagstiftning. Det innebär en rätt för leverantören att freda sig mot en, som den anser, oriktig uteslutning. På så sätt innebär regleringen att risken för att uteslutningar sker efter myndighetens godtycke kraftigt minskas.

Proportionalitetsprincipen gäller i alla skeden av en upphandling, även vid en uteslutning.
Anna måste under sin prövning och överväganden om uteslutning även beakta proportionalitetsprincipen i LOU, en princip som gäller i alla skeden av en upphandling och alltså även i en uteslutningssituation. Vad gäller just uteslutningsgrunden brott kan proportionalitetsprincipen medföra att brott som begåtts för en längre tid sedan, inte per automatik ska leda till uteslutning.

En viktig faktor i denna tidsbedömning är hur allvarligt brottet är; ett mindre allvarligt brott motiverar kortare ”uteslutningstid” än ett mer allvarligt brott. Exakt hur lång tid som måste förflutit sedan ett brott begicks och en fällande dom meddelades för att uteslutning inte bör ske, är tyvärr inte reglerat i LOU.

Proportionalitetsbedömningen är alltid svår; varje enskilt fall är unikt och ska bedömas på sina egna ”meriter”. Bedömningen bör göras i samråd med en upphandlingskunnig jurist.

Anna hade kunnat låta bli att utesluta en leverantör som fällts för brott på ytterligare en grund, nämligen om det hade varit motiverat av hänsyn till allmänintresset. Detta regleras i 13 kap. 6 § LOU och kan ske t.ex. om de varor som upphandlas är nödvändiga kompletteringar till tidigare leveranser och ingen annan kan leverera dem.

Nästa artikel i serien kommer att behandla Annas hantering av Anbudsgivare nr 3 och dennes eventuella skatteskulder.

Pernilla Rasiwala
Fredrik Hartmeier
Brick Advokat

Detta är del 1 i serien om uteslutningsgrunder som omfattar fem delar::
Del 1: Utesluta leverantörer: brottslighet
Del 2: Utesluta leverantörer: obetald skatt
Del 3: Brister i fullgörande av kontrakt
Del 4: Samarbeten mellan leverantörer
Del 5: Vägledning för leverantörsgranskning

Läs mer: Juridik

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Boverket logotyp

Upphandlingsansvarig

Erfaren upphandlare

  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupningskurs | 6 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 12-13 november
  • AI för upphandlare | 19 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 25 november
  • Robusta IT-avtal | 26 november
  • LOU på två dagar | 2-3 december
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 4 december
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig LOU av en expert

En kursledare med ambitionen att förenkla upphandlarens vardag. Grundläggande LOU med nyheter och praxis. Mathias Sylvan guidar dig rätt i regelverket och djupdyker i valda delar.

Kan annan än avtalspart räknas som upphandlande myndighet?Kan annan än avtalspart räknas som upphandlande myndighet?
Detta innebär den första IPI-åtgärdenDetta innebär den första IPI-åtgärden
Del 2: Hur ska myndigheter bemöta avtalsbrott?Del 2: Hur ska myndigheter bemöta avtalsbrott?
Del 1: Hur ska myndigheter bemöta avtalsbrott?Del 1: Hur ska myndigheter bemöta avtalsbrott?
Efterlängtad lagrådsremiss om cybersäkerhetEfterlängtad lagrådsremiss om cybersäkerhet
Förslag till ändrat LUFS-direktivFörslag till ändrat LUFS-direktiv
Om vikten av det kontradiktoriska förfarandetOm vikten av det kontradiktoriska förfarandet
Förslag 4: Förbättra för näringslivet att delta i totalförsvaretFörslag 4: Förbättra för näringslivet att delta i totalförsvaret

Nytt från Upphandling24

Kommentarer från läsarna

David Sundgren : Del 1: Hur ska myndigheter bemöta avtalsbrott?
Intressant ämne, ser fram emot del 2 med det innehåll som utlovas där!
Björn : Tillämpat krav som inte uttryckligen framgått
Otroligt intressant mål i sin enkelhet (tack vare sin enkelhet). Korrekt utfall ska ha varit given för vem som helst…
Fredrik : Hetaste rättsfallen från första kvartalet
Tack för bra "Reader's Digest".
Björn : Förtroendet för rättskipningen riskerar att urholkas
Jag instämmer med slutsatserna. Inte bara att KR tar upp väldigt få mål trots att det svämmar över av domstolsbeslut…
Louise Bylund : Följa upp avtal – en cirkulär process
Hej! Jag har en fundering om den cirkulära modellen har något specifikt namn? Med vänliga hälsningar, Louise, Offentlig upphandlare student.
Marianne Hammarström : Förslag 3: Ta bort verksamhetskriteriet i Hamburg-undantaget
Mycket bra. Tack för att ni driver detta och håller med att det är mycket svårtolkat.
Annika S : Hur allvarligt fel krävs för uteslutning?
Hej! Kan ni reda ut den här meningen lite - jag går vilse i olika "inte". Vidare har det förhållandet…
Andreas : Hur allvarligt fel krävs för uteslutning?
Någon som har målnummer på kammarrättspraxis angående de fakultativa grunderna och att man kan välja tillämpning där? Hade missat det.
Upphandlare : Hur allvarligt fel krävs för uteslutning?
En fråga till författarna med anledning av analysens första stycke. Skulle det alltså vara ok att UM behåller valfriheten att…
Mikael Johansson : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Tack för att du lyfter detta. Det borde rimligtvis bli större möjligheter att använda det alla fall. Jobbade med LUF…

Senaste inläggen

  • Kan annan än avtalspart räknas som upphandlande myndighet?
  • Detta innebär den första IPI-åtgärden
  • Del 2: Hur ska myndigheter bemöta avtalsbrott?
  • Del 1: Hur ska myndigheter bemöta avtalsbrott?
  • Efterlängtad lagrådsremiss om cybersäkerhet
  • Förslag till ändrat LUFS-direktiv
  • Om vikten av det kontradiktoriska förfarandet
  • Förslag 4: Förbättra för näringslivet att delta i totalförsvaret
  • Tillämpat krav som inte uttryckligen framgått
  • Hetaste rättsfallen från första kvartalet
  • Mer restriktiv bedömning av avvikelser?
  • Bakläxa om utredningsansvar
  • Juridisk rapport om miljömärkning i upphandling
  • Förtroendet för rättskipningen riskerar att urholkas
  • Förslag 3: Ta bort verksamhetskriteriet i Hamburg-undantaget