Ernst Kirchsteiger
Husrenoveraren Ernst ligger inte på latsidan. Foto: Roland Persson.

Upphandlingsjuridik räddar TV-serie

I sommar ska TV4-profilen Ernst Kirchsteiger renovera ett hus i Kristinehamn. Med fokus på upphandlingsjuridik hoppas kommunen slippa samma trassel med Konkurrensverket som Hällefors hade i fjol.

Kommentus metodhandboken

Ernst Kirchsteiger renoverade i fjol ett hus i Björskogsnäs. För Hällefors kommun kan sommarprogrammen i TV4 bli dyrare än budgeterade 2,5 miljoner kronor.

Konkurrensverket bedömer att två otillåtna direktupphandlingar genomförts och har gått till domstol med krav på 190 000 kronor i upphandlingsskadeavgift. Kommunens försvar är man inte kunde påverka inköpen utan att projektet var en helhet att tacka ja eller nej till.

När TV-teamet vände sig till Kristinehamns kommun för att få hjälp med inspelningsplats till årets sommarprogram har de upphandlingsjuridiska frågorna fått betydligt större uppmärksamhet.

Enligt kommunchef Anders Dahlén har man haft täta kontakter med SKL och en jurist med under hela processen. Upplägget är att kommunen tar V/A-jobben medan snickeri och inredning hamnar på produktionsboloaget.

– Vi ville ha klart för oss vad som gäller och att vi följer lagen om offentlig upphandling, säger han.

Nu är kommunen redo att skriva avtal med produktionsbolaget. Ernst kommer i år använda en av flyglarna vid Gustavsviks herrgård. Flygeln ska renoveras till standard som ett sommarhus och det kommer även att anläggas en trädgård runt fastigheten.

Inspelningsperioden sträcker sig från i slutet av april till juli. En eventuell fortsättning i oktober till december är möjlig, då det finns funderingar på att även förlägga Jul med Ernst i flygeln på Gustavsvik.

Sommarserien ses av Kristinehamns kommun som ett marknadsföringsprojekt. De 1,3 miljoner som avsätts beskrivs som ett rimligt pris.

– Vår lösning klarar en granskning av Konkurrensverket, säger Bjarne Olsson, kommunstyrelsens ordförande, som räknar med god publicitet för Kristinehamn.

Kommentus metodhandboken

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *