Brevlådor
Posten behöver tre dagar. Foto: Mostphotos.

Posta ditt överklagande i god tid

Postlagen kräver inte längre övernattleverans av brev. I korrespondens med domstolar gäller det dessutom att ta höjd för ytterligare försening, vilket rent praktiskt betyder att Postnord måste ges tre arbetsdagar.

När postlagen ändrades i fjol befriades postföretagen från kravet på att leverera brev övernatt. Numera ska ett brev normalt delas ut inom två arbetsdagar från inlämningsdagen.

Vid exempelvis brevkommunikation med domstolar gäller det att vara varse den försämringen. Enligt en prejudicerade dom från Högsta domstolen måste den som exempelvis vill överklaga dessutom ta höjd för ytterligare försening.

Det aktuella målet handlar om ett överklagande skulle ha varit inne senast en tisdag. Det lämnades för postbefordran och poststämplades på söndagen, men nådde inte tingsrätten förrän under onsdagen. Överklagandet avvisades då som för sent inkommet.

Högsta domstolen har tidigare angett att man vid befordran per post generellt måste räkna med viss försening i jämförelse med de krav som ställs på den som befordrar posten. Eftersom Postnord numera ska dela ut brev senast två arbetsdagar efter inlämningsdagen måste brev postas minst tre arbetsdagar före fristens utgång.

Lämnas brevet in i så god tid och det ändå försenas anses avsändaren generellt ha haft laga förfall.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *