Vi måste beakta att upphandlande organisationer i vissa fall har möjlighet att utföra arbete i egen regi, så när man väl fattar beslutet att konkurrensutsätta ett kontrakt så bör utgångspunkten vara att vilja skapa förutsättningar för en schyst konkurrens. I vart fall om man tror på marknadskrafterna i sig.
Men allt är inte svart och vitt. Den offentliga affären är komplex och det finns praktiska tillämpningsproblem. Inte minst för att kunna utesluta leverantörer av både obligatoriska och fakultativa skäl, men även tillämpningen av bland annat reglerna om onormalt låga anbud. Dessa regler har bland annat till syfte att inte grusa konkurrensen med leverantörer som av olika skäl inte är lämpade för den offentliga affären.
Vi känner alla till de utmaningar som upphandlande organisationer ställs inför vid tillämpningen av dessa regler. Av denna anledning har mer kreativa försök gjorts från upphandlande organisationer att komma till bukt med problemen med välfärdsbrott och arbetslivskriminalitet. Golvpriserna är ett gott exempel på detta, och något som accepterades av både leverantörer, branschföreträdare och offentliga beställare.
Men initiativet tog slut när HFD beslutade att anbudsgivare måste ges rätt att förklara sitt låga pris och att detta inte kan sättas ur spel genom att på förhand bestämma vad som utgör just golvpriset i den enskilda upphandlingen.
Detta är i och för sig en rimlig utgångspunkt, men vad ska vi nu hitta på för lösning? Vad skulle kunna fungera effektivt för både leverantörer och beställare och verkligen bidra till att den offentliga affären stärks på ett positivt sätt?
Leverantörskontrollutredningen, förutsatt att de förslagen går i lås förstås, kan bidra till att förenkla hanteringen av leverantörskontrollen hos många av de upphandlande organisationerna. Med vissa farhågor dock om att Bolagsverket kommer att drunkna i hanteringen av alla förfrågningar. Men allt kan förstås lösas i denna del genom att tillsätta rätt resurser och kompetens.
Men frågan kvarstår, kommer någonsin dessa kontroller att vara tillräckliga eller måste upphandlande organisationer lägga på ytterligare lager på den här löken?
Ett intressant initiativ är rating av leverantörer, det vill säga ett system för hur upphandlande organisationer kan betygsätta utförda leveranser. Vi ser redan nu initiativ från privata aktörer att bygga upp dylika system och jag tror på idén som sådan, förutsatt att systemen blir tillräckligt förutsebara och transparenta.
Vi kommer säkerligen att se ytterligare initiativ på andra områden. I vart fall kan konstateras att vi måste befinna oss på rätt sida upphandlingslagarna i försök att bekämpa välfärdsbrott och arbetslivskriminalitet, utan att blanda in särintressen som till och med kan utgöra brott mot upphandlingslagstiftningen.
Magnus Johansson
Företagarna
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer