-Vi tycker att viltförvaltning är ett område som passar väl för DIS. För uppdragen har vi behov av en ganska stor spännvidd av kompetens men med det gemensamt att man måste ha en stor förståelse för viltförvaltningssystemet, säger Jens Andersson, projektledare på Naturvårdsverket.
Ett särskilt dynamiskt inköpssystem för konsulttjänster inom viltförvaltnings byggs nu upp för att täcka de uppdrag som finansieras av viltvårdsfonden.
Fonden finansieras av jaktavgifter med medel som tidigare varit öronmärkta för jägare för att bekosta insatser som exempelvis uppföljning och övervakning av viltstammarna.
Enligt regeringen har den tidigare modellen inte varit förenlig med LOU och EU-kommissionen har tryckt på för en förändring och där Naturvårdsverket sedan utsetts till upphandlande myndighet.
Det nya systemet har väckt stark kritik från jägarhåll och något oförskyllt har Naturvårdsverket blivit en del av konflikten, där gamla spänningar mellan jägare och myndigheten väckts till liv.
-Bra viltförvaltning är alltid beroende av samverkan och att jägarnas engagemang och deltagarna är en central del av detta råder det inget tvivel om hos oss på Naturvårdsverket. Sedan är det för mig inte helt klart för mig om det är just Naturvårdsverket som upphandlande myndighet eller som viltförvaltningsenhet som misstroendet gäller, säger Jens Andersson.
-Det finns ju frågor om de här tjänsterna bör upphandlas och det är ju intressanta diskussioner, men där bör man nämna att uppdraget inte är någonting som Naturvårdsverket bett om utan som vi fått utifrån en bedömning som gjorts av regeringen.
Enligt Jens Andersson handlar det om DIS-premiär för Naturvårdsverket. Den juridiska analys som genomförts undersökte även IOP-avtal som en tänkbar lösning, men utan att se det som hållbart med rättspraxis som gäller efter HFD:s ”Alingsåsdom”.
-Det startas företag med nya kunskaper som är intressanta för oss och det finns en mångfald med både större och mindre företag och föreningar. Med DIS får vi möjligheter att fånga upp utvecklingen på leverantörsmarknaden för att få in viktig kompetens och som ett snabbt och effektivt sätt att upphandla, säger Jens Andersson.
-Aktuell DIS för konsulttjänster inom viltförvaltning kommer inte bara att täcka det uppdrag vi fått av regeringen genom viltvårdsfonden utan även viltförvaltningsfrågor som myndigheten ansvarat för sedan tidigare.
Naturvårdsverket har beräknat ett totalt värde för uppdragen på 25 miljoner kronor per år med totalt upp mot ett 30-tal anbudsinbjudningar.
-Men vi befinner oss på ny mark och får ta lärdom av hur saker faller ut. Jag tycker i alla fall att grunden känns väldigt bra med att göra klart med formella delar i kvalificeringsfasen för DIS och att vi sedan kan lägga mycket fokus på innehållet, säger Jens Andersson.
-Det viktigaste kvalificeringskravet som vi ställer är att man kan visa referenser för kompetens inom viltförvaltning. Kompetens är det centrala – sedan kan det handla om företag eller föreningar eller andra sätt för leverantören att organisera sig.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer