I ett av utredningsuppdragen ska Statskontoret ta fram en lägesbild av korruption inom kommuner och regioner, analysera samma lägesbild samt föreslå åtgärder för att motverka korruption.
Regeringen ser initiativet som en del av en bredare satsning mot korruption med andra åtgärder som en nationell handlingsplan och att skärpta övergångsrestriktioner efter offentliga uppdrag nu utreds.
– Även om Sverige i olika internationella rankingar framstår som ett land med låg nivå av korruption är vi inte befriade från problemet. Vi får aldrig slå oss till ro i kampen mot korruption och nu behöver vi höja kunskapsnivån nationellt om korruptionsrisker inom kommuner och regioner, säger civilminister Ida Karkiainen.
Regeringen beslutade om uppdraget 21 juli med krav på redovisning från Statskontoret senast i juni 2023.
I ett annat regeringsbeslut från 7 juli initieras en utredning som ska föreslå åtgärder mot otillåten påverkan och korruption.
Utredningen, med krav på redovisning senast i januari 2024, ska genomför en bred översyn av all offentlig verksamhet samt även näringslivet med extra fokus på verksamhet som är offentligt finansierad.
Utredaren ska sammanställa kunskap på området, analysera riskfaktorer och föreslå åtgärder.
– Tillräckliga åtgärder måste vidtas så att verksamheter bedrivs på ett korrekt sätt och att offentliga medel inte används på felaktiga grunder. Det är förutsättningar för att högt förtroende för den offentliga förvaltningen och välfärdssystemen ska kunna upprätthållas, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.
I kommittédirektivet som grund för utredningen noterar regeringen bland annat att Institutet mot mutor (IMM) i sin årliga rättsfallssamling för 2021 kommit fram till att hela 25 av 30 mutbrottsdomar bygger på en relation mellan privat och offentlig verksamhet.
”Det finns således skäl att särskilt analysera privat verksamhet med kopplingar till det offentliga.”, skriver regeringen.
– Verksamheter som är finansierade via offentliga medel behöver särskilt värna om allmänhetens förtroende. Den senaste tiden har även röster inom den offentliga sektorn höjts om otillåten påverkan och det är därför mycket välkommet att utredningen tar sikte på arbetet mot korruption samt otillåten påverkan, säger IMM:s generalsekreterare Hayaat Ibrahim i en kommentar på organisationens webbplats.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer