Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Hyresvärdsupphandling – sällan bra idé

ExpertkommentarAlbin Nyrén och Olle Lindberg, advokatfirman Kahn Pedersen, menar att hyresvärdsupphandling oftast är en dålig metod för att hantera upphandlingsskyldigheten i ett ”hyra/bygg”-projekt. Här förklarar de varför – och när det faktiskt kan vara en bra idé.

| 2025-01-24
Albin Nyrén och Olle Lindberg, Kahn Pedersen.

När en upphandlande myndighet behöver hyra en lokal, som till stor del måste anpassas till myndighetens behov, kan normalt sett inte LOU:s hyresundantag användas. Upplägget består förvisso av en del som inte omfattas av LOU (hyresrelationen/hyresavtalet) men även av en upphandlingspliktig del (byggentreprenaden för att anpassa lokalen till myndighetens behov).

Historiskt har detta hanterats genom att myndigheten annonserar byggentreprenadarbetena och ålägger hyresvärden att anlita den entreprenör som tilldelas kontraktet för att genomföra anpassningarna av lokalen. Konkurrensverket har dock drivit ett antal tillsynsärenden och konstaterat att det inte är tillåtet.

Istället kan myndigheter använda sig av hyresvärdsupphandling för att hantera den upphandlingsplikt som uppstår när lokalen behöver anpassas till myndighetens behov, menar Konkurrensverket.

Med hyresvärdsupphandling menas en upphandling där myndighetens totala behov annonseras på en och samma gång, det vill säga att myndigheten begär att en och samma leverantör ska tillhandahålla både hyresrelationen och byggentreprenadkontraktet. Anbudsgivarna får då tävla om att bygga om sin lokal utifrån myndighetens specifikationer och sedan hyra ut den till myndigheten.

Fler än hälften avbryts
På pappret ser Konkurrensverkets föreslagna lösning ut att faktiskt hantera upphandlingsplikten på ett bra sätt. Varför tycker vi då att det är problematiskt att myndighetens hela behov blir föremål för konkurrensutsättning? Varför är vi kritiska till att Konkurrensverket hänvisar alla myndigheter till att genomföra hyresvärdsupphandlingar? Jo, för att det normalt sett inte fungerar.

Innan Konkurrensverket meddelade sitt uppmärksammade tillsynsbeslut avseende Domstolsverkets avtal om en ny domstolsbyggnad i Jönköping var fenomenet hyresvärdsupphandling relativt ovanligt. Under åren 2019 – 2021 annonserades elva hyresvärdsupphandlingar (vår undersökning, våren 2022, baserat på uppgifter i annonsdatabaserna). Nio av dessa avbröts. Sex av dem på grund av bristande konkurrens.

Tillsynsärendet mot Domstolsverket ledde till att det blev allmänt känt att Konkurrensverket förordar hyresvärdsupphandling. Det presenterades som det enda sättet att hantera upphandlingsplikten. Det ledde i sin tur till att konceptet hyresvärdsupphandling uppmärksammades på bred front och antalet hyresvärdsupphandlingar ökade markant.

Under perioden oktober 2021 till oktober 2024 genomfördes 48 hyresvärdsupphandlingar (vår undersökning, oktober 2024, baserat på uppgifter i annonsdatabaser och kontakt med berörda myndigheter, då pågående upphandlingar ej inräknade).

Av dessa avbröts fler än hälften på grund av bristande konkurrens. Enligt den senaste tillgängliga statistiken är motsvarande siffra för alla upphandlingar endast 14 procent (Upphandlingsmyndigheten, 2019). Det är alltså betydligt mer sannolikt att en myndighet inte lyckas uppnå reell konkurrens genom en hyresvärdsupphandling jämfört med vid en ”vanlig” upphandling.

Leder ofta till bristande konkurrens
En annan betydande skillnad är antalet anbud i hyresvärdsupphandlingar jämfört med upphandlingar i övrigt. Det vanligaste utfallet i en hyresvärdsupphandling är att det endast kommer in ett anbud (37,5 procent av alla hyresvärdsupphandlingar). Det näst vanligaste utfallet är att myndigheten får in noll anbud (33,3 procent av alla hyresvärdsupphandlingar). I hela 71 procent av upphandlingarna uppstår bristande konkurrens (0 eller 1 anbud).

Det genomsnittliga antalet anbud i hyresvärdsupphandlingar är 1,4. I en genomsnittlig ”vanlig” upphandling får myndigheter in 5,8 anbud (Upphandlingsmyndigheten, 2023). Vanligtvis får myndigheter alltså en mycket dålig, om ens någon, konkurrensutsättning vid en hyresvärdsupphandling. 

Om myndigheten istället väljer hyresvärd med stöd av hyresundantaget, men annonserar ut projekterings- och byggentreprenadavtalen, kommer det in betydligt fler anbud. Det blir helt enkelt – statistiskt sett – en mer effektiv konkurrensuppsökning jämfört med en hyresvärdsupphandling. En sådan projektstruktur gör det nämligen möjligt att faktiskt söka upp konkurrensen i byggbranschen.

Om myndigheten däremot genomför en hyresvärdsupphandling är det mest sannolika utfallet att endast en hyresvärd inkommer med anbud. Någon möjlighet för byggbolagen att tävla om byggkontraktet i enlighet med LOU finns med andra ord inte i en sådan upphandling.

Vi ifrågasätter helt enkelt om syftet med LOU verkligen kan uppfyllas med en sådan tillämpning av hyresundantaget som Konkurrensverket förordar.

Snittet för hyresvärdsupphandlingarna dras upp av ett fåtal där myndigheten fått in 5 till 7 anbud per upphandling. Det innebär förvisso att det genomsnittliga antalet anbud för hyresvärdsupphandlingar blir lite dopat, men det visar också att det finns situationer då hyresvärdsupphandling är ett klokt upplägg som faktiskt kan leda till en god affär.

Konkurrensutsätta hela behovet
Det rör sig framför allt om situationer då myndigheten förfogar över en fastighet som den vinnande anbudsgivaren kommer att förvärva och sedan bygga upp och hyra ut. Då ökar antalet anbudsgivare i hyresvärdsupphandlingarna, eftersom potentiella anbudsgivare inte begränsas till befintliga markägare. I dessa relativt ovanliga fall går det alltså att konkurrensutsätta hela behovet.

Problemen med konkurrensen uppstår istället i den mycket vanligare situationen att myndighetens behov består av tillgång till en lokal i ett visst område, eller kanske behov av att fortsätta verksamheten i en befintlig lokal, men själv inte förfogar över fastigheten – eller inte ens får äga fastigheter (vilket är fallet för nästan alla statliga myndigheter). Det problemet skulle kunna hanteras på ett praktiskt och kommersiellt vettigt sätt om myndigheten kunde teckna hyresavtal med den befintliga hyresvärden avseende hyra av den om- eller tillbyggda lokalen, under förutsättningen att alla projekterings- och entreprenadavtal konkurrensutsätts enligt LOU.

Alternativet riskerar annars bli att behöva flytta på verksamheten. Förskolan eller äldreboendet får inte längre finnas kvar på samma plats, bara för att Konkurrensverkets tolkning av LOU ska kunna blidkas, samtidigt som byggbolagen ändå inte ges möjlighet att tävla om den största delen av projektkostnaden – byggentreprenadkontraktet. Det är helt enkelt mycket svårt att se någon som helst fördel med den tolkning av LOU som Konkurrensverket synes förespråka.

Avslutande kommentar:
Vår avsikt är inte att kritisera hyresvärdsupphandlingar som sådana. Vi vill bara åskådliggöra problemet med att begränsa myndigheter till att använda ett specifikt tillvägagångssätt för att tillgodose sitt lokalbehov. I nuläget tvingas myndigheter att anpassa sitt behov till Konkurrensverkets tolkning av upphandlingslagstiftningen och/eller att genomföra hyresvärdsupphandlingar för skens skull. Vi tycker att det är både olyckligt och fel. Upphandlingslagstiftningen syftar till att reglera hur myndigheter ska gå tillväga för att tillgodose sina behov, inte vad behovet får bestå av.

Om hyresundantaget inte kan tillämpas så att myndigheter får välja var någonstans de vill tillhandahålla den service till allmänheten som ligger inom myndighetens uppdrag, då bestämmer LOU helt plötsligt vad myndigheter har behov av. Detta, menar vi, är oförenligt med upphandlingslagstiftningens syfte.

Olle Lindberg och Albin Nyrén, advokatfirman Kahn Pedersen

Läs mer: Hyresundantaget

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

3 kommentarer på "Hyresvärdsupphandling – sällan bra idé"

  1. Anna skriver:
    2025-02-03 kl. 10:17

    Jättebra artikel. Det vore intressant att se om KKV svarar på något sätt.

    Svara
  2. MA skriver:
    2025-02-06 kl. 16:29

    Det stämmer väl inte att KKV har slagit fast att det inte är förenligt med LOU att konkurrensutsätta byggentreprenaden och sedan hitta en hyresvärd som ärver kontraktet?

    Vad jag har sett i tillsynsbesluten och åtgärderna i Jönköping har KKV slagit fast att det INTE är förenligt att anlita konsulter, arkitekter och projektörer som projekterar en byggnad för belopp över direktupphandlingsgränsen utan konkurrensutsättning och sedan upphandla entreprenaden.

    Det är väl just avsaknaden av konkurrens, upphandlade avtal och hur man valt alla sina samarbetspartenrs som KKV har klagat på – med all rätt! Ofta väljer man hyresvärd med hjälp av hyresundantaget och utan konkurrens som sedan får monopol på att sälja själv eller via UE/UK konsulter för miljonbelopp.

    Svara
  3. Olle Lindberg skriver:
    2025-02-11 kl. 12:58

    Hej MA,

    KKV har väl i och för sig inte satt ner foten helt och hållet, utan istället (genom tillsynsbeslut eller mål om upphandlingsskadeavgift) kritiserat samtliga andra upplägg än hyresvärdsupphandling.

    När det gäller t.ex. ärendet med domstolsbyggnaden i Jönköping så var samtliga tjänsteleverantörer upphandlade i separat (annonserad) ordning – något som KKV alltså ifrågasatte i det ärendet.

    Ett litet sidospår är att det intressant att KKV förlorade även i kammarrätten mot Nacka kommun, även om jag inte helt lyckas förena domskälen med EU-domstolens avgöranden…

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Upphandlingsjurister till Statens inköpscentral på Kammarkollegiet

Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare

Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet

Bo Nordlin

Grundare och chefredaktör för Inköpsrådet. Bo Nordlin har även grundat Upphandling24 och varit dess chefredaktör fram till september 2015.
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Kursen gör SUA begripligt

Anna David, upphandlare vid Jönköping Energi, rekommenderar alla som upphandlar något skyddsvärt att gå utbildningen Säkerhetsskyddad upphandling:
– Kursen är jättebra, pedagogisk, lätt att förstå och följa, säger Anna David.

Avsteg från centralt villkor medförde upphandlingsskadeavgiftAvsteg från centralt villkor medförde upphandlingsskadeavgift
Ny vägledning för att hantera leverantörer utanför EUNy vägledning för att hantera leverantörer utanför EU
Misstanke om jäv räcker inte för att avbrytaMisstanke om jäv räcker inte för att avbryta
Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skälFörslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Krävs mer än spekulationer för utredningsansvarKrävs mer än spekulationer för utredningsansvar
Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler

Nytt från Upphandling24

  • Stiftelseaffär med efterräkningar
  • Alla leverantörer ska inte vara lika
  • Robertsfors utmanar ”nya” lagen
  • Räkna med ökat polisintresse
  • Disputerar om krav och pris
  • “Gör upphandlingar intressant för fler seriösa byggföretag”
  • Miljardstukad leverantör slår tillbaka

Kommentarer från läsarna

Björn : Misstanke om jäv räcker inte för att avbryta
Så spännande. Man får känsla att det är mycket som inte kom upp till ytan. Jag tror kommunen vet mer…
Johan : Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Tack för en bra genomgång! Ogiltiga och olämpliga anbud hanteras alltså olika. Ogiltiga är bland annat "anbud som inte överensstämmer…
David Sundgren : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
I ett öppet förfarande är det inte förbjudet att träffa anbudsgivare så länge grundläggande principer m m upprätthålls så frågan…
Nils Larsson : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Ett bra förslag, förhandlingar ska i min mening användas oftare. Förslaget är även passande med dagens politiska fokus på effektivitet,…
- : JO-kritik står fast, kan inte överklagas
Maktmissbrukare med andra ord
- : JO-kritik står fast, kan inte överklagas
Tjänsteman på JO uppger att de "väljer" vilka ärenden de ska utreda oavsett om det är ett fel som begåtts…
Måns Weimarck : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Synnerligen bra idé! Det öppnar upp för goda affärer, minskar behoven av extensiva marknadsundersökningar före varje upphandling och minskar risken…
Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…

Senaste inläggen

  • Avsteg från centralt villkor medförde upphandlingsskadeavgift
  • Ny vägledning för att hantera leverantörer utanför EU
  • Misstanke om jäv räcker inte för att avbryta
  • Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupningskurs | 6 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 12-13 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 25 november
  • LOU på två dagar | 2-3 december
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025