Den S-ledda regionledningen menar att avtalen höjer ambitionsnivån ytterligare:
-Ambulanssjukvården i Östergötland idag har bland landets snabbaste responstider och högst överlevnad vid hjärtstopp utanför sjukhus. De nya avtalen ger goda förutsättningar att göra en redan mycket välfungerande ambulanssjukvård ännu bättre, säger Socialdemokraternas regionråd Torbjörn Holmqvist.
Upphandlingen annonserades i början av sommaren och under veckan kom tilldelningsbeslut med Falck och Samariten som de båda vinnande leverantörerna för varsitt distrikt – väst respektive öst.
Östgötamodellen för ambulanssjukvård är väl etablerad sedan länge: politisk samsyn om fördelarna med att upphandla verksamheten, en modell för att minska sårbarheten där en entreprenör endast kan tilldelas ett område och inriktningen att tillhöra Sverigetoppen i vårdkvalitet.
Nuvarande avtal löper ut i januari 2023 och sedan gäller en ny avtalsperiod på fem år med möjlighet till förlängning i tre år.
Nuvarande kostnad på 210 miljoner kronor per år beräknas i det nya avtalet öka till 262 miljoner kronor.
-Vi hade fyra kvalificerade anbud för varje anbudsområde och det var ungefär som förväntat. Kanske hade vi hoppats att några fler bolag skulle delta i konkurrensen, men upphandlad ambulanssjukvård är en relativt liten marknad, säger Region Östergötlands ansvarige enhetschef Martin Lindfors.
-Avtalen bygger på att vi tydligt styr vilken kvalitet som vi köper och att priset blir avgörande. Det kräver också att vi är aktiva med uppföljning under avtalstiden så att leverantörerna uppfyller kraven. Det är en modell som vi använt oss av under en längre tid och tycker fungerar väl.
Regionens ambulansområde väst är det något större, centrerat runt universitetssjukhuset i Linköping och som täcker även sjukhuset i Motala. I det området ser det ut att bli kontinuitet med Falck som får behålla uppdraget.
I område öst – med Norrköping som centralort – väntar leverantörsbyte från Premedic till Samariten om regionens beslut står sig över pågående avtalsspärr.
Nyheter i de nya avtalen är ökade ekonomiska krav på företagen, så kallad fast dimensionering med större möjligheter för regionen att styra ambulansernas placering samt högre krav på god arbetsmiljö och personalens kompetens.
Region Östergötland sällar sig också till de regioner som nu satsar på en bariatrisk ambulans för lyft och transport av kraftigt överviktiga patienter. Sedan två år har Region Stockholm en sådan specialambulans.
-Fortfarande är det ganska ovanligt med bariatriska ambulanser men det finns sådana i några regioner och i vissa fall under annan benämning som mini-max i Region Skåne. Fordonet är större och båren ska klara vikter över 200 kilo. Det är ändå sällanuppdrag så ambulansen kommer också att användas för ordinarie intensivvårdsuppdrag, säger Martin Lindfors.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer