Ur ”tröghet” internt växte acceptans fram när kommunen tecknade avtal om skrädderitjänster.
– Vi visste att det skulle vara svårt att ändra normer och till en början var det främst redan frälsta som nyttjade avtalen. Vi hade svårt att nå ut på bredden. Många tyckte att just de hade skäl att göra som de alltid gjort – köpa nytt istället för att laga, säger Anna Hallin, hållbarhetssamordnare inom Kungsbacka kommuns inköpsorganisation.
Kommunen hade då direktupphandlat två leverantörer för skrädderitjänster. Dels ett lokalt företag med inlämning på plats, dels alternativet ”Skrädderi online” med plagg som skickades till en leverantör i Malmö.
För att öka intresset gjordes ett omtag och det gav önskad effekt med betydligt fler medarbetare som nyttjade avtalen.
– Vi riktade information till chefer inom de verksamheter som använder arbetskläder. För tekniska förvaltningen infördes också en ny rutin för driftspersonal, där alla utgår från samma hus och där man vänder sig till något som kallas lagret för bedömning om befintliga plagg går att skicka till skrädderi för lagning, berättar Anna Hallin.
Ökad efterfrågan ledde sedan till att Kungsbacka genomförde en annonserad upphandling av skrädderitjänsten som ett reserverat kontrakt där ett lokalt, arbetsintegrerat företag, K2C, blev leverantör.
Anna Hallin har vid ett webbinarium som anordnats av Naturvårdsverket och Avfall Sverige valt att även lyfta fram hur Kungsbacka kommun tänkt i nya banor för avtal gällande cirkulationstvätt med en övergång från egenägda plagg till hyrgods för vård- och omsorgspersonalen.
I dialog med leverantörsmarknaden har nya avtal växt fram.
– Traditionellt har affärsmodellen varit inriktad på nya kläder till varje kund där vi exempelvis inte kunde få Falkenbergs gamla kläder när de avslutat ett avtal. Normalt var det ramavtalslängd som gällde med nya kläder vart fjärde år. När vi tog upp diskussion med leverantörerna blev det tydligt att livslängden är längre än fyra år och just livslängden är avgörande ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Anna Hallin.
Kungsbacka kommun valde att rata ett nytt ramavtal för att istället upphandla ett sexårigt kontrakt som bättre nyttjar klädernas livslängd.
Erfarenheterna har därefter varit till nytta för en upphandling av cirkulationstvätt för måltidspersonalens arbetskläder.
– Där har vi ännu mer cirkularitet genom en öppning för begagnade kläder där vi också sänker kraven för dessa – exempelvis färg och detaljer som krav på vilken sorts knappar det ska vara.
Anna Hallin betonar att Kungsbacka kommun kan göra skillnad som konsument. Att jobba med hållbar konsumtion har också varit en av de delar som kommunen benämner ”prioriterade initiativ” för att nå sina politiskt uppsatta mål.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer