Dålig information, för stora affärer och en onödigt komplicerad upphandlingsprocess. De invändningarna riktar små och medelstora företag ofta mot offentlig upphandling.
I Rättvik tas innovativa grepp för att hjälpa de små leverantörerna.
Sedan månadsskiftet februari/mars finns till exempel ett direktupphandlingsregister på kommunens webbplats. Där kan företag registrera sig för att få information om kommande direktupphandlingar inom sina respektive verksamhetsområden.
– Tidig information förbättrar företagens möjligheter att lämna bud och kanske ta upp nödvändiga samarbeten, säger Erik Linder, inköpssamordnare i Rättviks kommun.
Han berättar att registret idag omfattar ett knappt trettiotal produkt- och tjänsteområden. Hittills har ungefär lika många företag anmält sig. Sammanlagt finns det mellan 600 och 700 aktiva småföretagare i kommunen:
– Föranmälda företag får per automatik ta del av förfrågningsunderlaget för framtida behov som upphandlas via reglerna för direktupphandling, förklarar han och betonar att man självklart också kan välja att bjuda in leverantörer som ännu inte är registrerade.
Med närmare 30 års erfarenhet från privat sektor som leverantör till både stat, kommun och landsting är Erik Linder bekant med anbudsgivningens många utmaningar. När han för två år sedan axlade posten som inköpssamordnare tog han snabbt upp en dialog med kommunens dåvarande näringslivschef Markus Svensson för att bland annat även få bygdens små leverantörer att ”komma med i matchen”.
Den kontakten mynnade ut i projektet Rättvisa affärer:
– Grundsyftet är att underlätta upphandlingsprocessen för anbudsgivare, oavsett om det handlar om direktupphandlingar eller andra förfaranden, och göra dem mer tillgängliga för små- och medelstora företag.
Direktupphandlingsregistret befinner sig fortfarande i ”krubbstadiet”:
– Jag förväntar mig en betydlig tillväxt efterhand som det blir mer känt, summerar Erik Linder som säger att det fortfarande är lite för tidigt för att utvärdera registrets nytta.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer