Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Hälsa och utbildning nyckel till hållbart

ExpertkommentarDet är viktigt för upphandlare att känna till Agenda 2030 och innebörden i dess mål och delmål. Agenda 2030 är ett redskap för att ställa relevanta hållbarhetskrav, skriver Malin Möller som här tar upp mål 3 och 4, hälsa och utbildning.

| 2020-08-23
Malin Möller är en av Inköpsrådet experter.

I det här inlägget kommer jag att fokusera på målen 3 och 4 i Agenda 2030. 

Mål 3 Hälsa och välbefinnande 
God hälsa är en grundläggande förutsättning för människors möjlighet att nå sin fulla potential och att bidra till samhällets utveckling. Människors hälsa påverkas av ekonomiska, ekologiska och sociala faktorer och mål 3 inkluderar alla dimensioner och människor i alla åldrar.

Globalt har människors hälsa förbättrats, främst tack vare förbyggande insatser, forskning och modern sjukvård, till exempel har barndödligheten minskat med 50 procent sedan 1990.

Mitt i en pågående pandemi blir detta ännu mål viktigare att arbeta mot.

Beskrivning mål 3
Att må bra och ha en god hälsa är avgörande för många andra saker, till exempel för möjligheten att arbeta och tjäna sitt uppehälle och att kunna gå till skolan.

Grunden i hur vi mår som befolkning, folkhälsan, påverkas av våra livsvillkor, de förhållanden vi lever och växer upp i, god hälsa har kopplingar till välfärd och ett rättvist samhälle.  Folkhälsan skiljer sig mellan länder men också inom länder kopplat till sociala grupper. 

Under mål 3 finns 13 delmål var av mål 3.6 handlar om att halvera dödligheten i trafiken. För mig som jobbar på på ett företag som förser marknaden med reservdelar och tillbehör till fordon är det ett av de viktigaste målen i min vardag.

I Sverige har vi ett välfärdssystem som ger oss god tillgång till hälso- och sjukvård. Men vi har en utmaning i hälsoskillnaderna mellan olika grupper i samhället, något som varit aktuellt i debatten under våren kopplat till spridningen av covid-19.

Våra utmaningar kopplar oftast inte till smittsamma sjukdomar utan våra risker finns från områden som psykisk ohälsa, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer till hälsoproblem med kemikalier och luftföroreningar.

Sveriges nationella mål för folkhälsopolitiken är att skapa förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och minimera de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation.

Hur kan du som upphandlare påverka detta mål? 
Inom mål 3 och dess delmål finns många utmaningar där du som upphandlare kan bidra genom de krav du ställer i dina upphandlingar. Sett till vår påverkan på folkhälsan finns ansvaret för många av de välfärdstjänster som påverkar hälsan, både förebyggande och avhjälpande, inom kommuner och regioner. Allt från hur vi planerar vårt samhälle, till möjligheter till friskvård och hur den sociala omsorgen bedrivs och hur skolan fungerar.

Exempelvis målet om minskad dödlighet i trafiken, har ni krav på alkolås i era upphandlingar av transporttjänster? Ett annat delmål handlar om att minska påverkan på hälsan från kemikalier. Hur ser era kemikaliekrav ut när ni upphandla leksaker?  Vilka krav ställer ni vid nya bostadsprojekt?

Mål 4 Utbildning 
Utbildning är en grundläggande mänsklig rättighet. Trots det beräknas fortfarande 774 miljoner människor i världen inte kunna skriva och läsa, varav två tredjedelar är kvinnor. Forskning visar att inkluderande utbildning av god kvalitet för alla är en av de viktigaste grunderna för välstånd, hälsa och jämställdhet i varje samhälle.

Utbildningssystem världen över måste möta människors behov under hela livet – från förskola, grundskola, gymnasium och högre utbildning, samt alla människors lika möjlighet till livslångt lärande som gynnar deltagande i arbets- och samhällsliv.

Utbildning är nyckeln till välstånd och öppnar en värld av möjligheter som gör det möjligt för var och en av oss att bidra till ett hållbart samhälle.

Beskrivning mål 4
Antalet barn som går i skolan har aldrig varit högre, men vi har en bit kvar för att nå målet om att alla ska ha tillgång till avgiftsfri och jämlik utbildning. Utbildning är en mänsklig rättighet och viktig för att utrota fattigdom. Att klara skolan har även stor betydelse för hälsan.

Till mål 4 är tio delmål kopplade och ett delmål 4.7 handlar om att alla ska få utbildning och förståelse för hållbar utveckling.

Även om fler i dag går grundskolan är det inte alla. Flera avslutar av olika skäl inte sin utbildning. En vanlig orsak till varför man hoppar av skolan är fattigdom. Många måste börja arbeta för att hjälpa till att försörja familjen. I Sverige har vi ett väl utbyggt utbildningssystem med skolplikt och avgiftsfri utbildning.  Men skolan är inte jämlik, kvaliteten på skolgången skiljer sig. Andra utmaningar kan vara lärarbrist och utbildningslokalernas beskaffenhet.

Hur kan du som upphandlare påverka detta mål? 
Mål 4 är ett viktigt mål där du som  upphandlare kan vara med och påverka och stötta. I Sverige ansvarar kommunerna för finansiering av förskola, grundskola, gymnasium och delar av vuxenutbildningen.  

Hur stöttar ni de kommunala skolorna vid upphandling, till exempel kvalitetskrav på läromedel och tillgänglighet i lokaler? Hur kravställer ni upphandlingen av skolmaten? Att äta näringsriktigt mat är viktigt för att klara skolan.

Sammanfattningsvis är både mål 3 och 4 bra att ha koll på då man som upphandlare kan ha del i att målen nås genom hållbar upphandling.

Mål 3 och 4 kan du läsa om här: https://www.globalamalen.se/

Malin Möller
Chef för Hållbar verksamhetsutveckling på KGK

Har du frågor till Malin Möller om hållbarhet? Mejla info@inkopsradet.se

Läs mer: ExpertkommentarHållbarhet

Malin Möller

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Avtalscontroller till Sektionen för inköp och upphandling
  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet

Malin Möller

Malin Möller ansvarar för verksamhetsutveckling och hållbarhet på KG Knutsson. Hon har arbetet med hållbarhets­frågor i över 20 år inom både närings­liv och offentlig sektor och brinner för hållbarhet i ett brett perspektiv. Hon är också styrelseledamot i NMC, nätverket för hållbart näringsliv. Hon har varit miljö- och klimat­strateg i Sollen­tuna kommun, projekt­ledare för miljö­märkningen Svanen och senior­konsult inom hållbar affärs­utveckling på Goodpoint med ansvar för socialt ansvar och inköp/upphandling.
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Kursen gör SUA begripligt

Anna David, upphandlare vid Jönköping Energi, rekommenderar alla som upphandlar något skyddsvärt att gå utbildningen Säkerhetsskyddad upphandling:
– Kursen är jättebra, pedagogisk, lätt att förstå och följa, säger Anna David.

Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott
Fel att förkasta anbud som onormalt lågtFel att förkasta anbud som onormalt lågt
Subjektiv objektivitetSubjektiv objektivitet

Nytt från Upphandling24

  • Malin efter Olof
  • Kontrolltjänst med förhinder
  • Riksdagsenighet om IPI
  • Utlovar enklare annonsering
  • Nya perspektiv från syd
  • Växer med kommunsamverkan
  • Politisk träta om extramiljoner

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
  • Tilldelningsbeslut = slutbehandlat ärende
  • Tydligare gränser för hyresundantaget

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Robusta IT-avtal | 28 april
  • Hållbar upphandling | 29 april
  • LOU på två dagar | 6-7 maj
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 8 maj
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Hösten 2025
  • Anbudsutvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | Hösten 2025
  • Leda upphandlingar effektivt | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare | Hösten 2025
  • Ramavtal – fördjupningskurs | Hösten 2025