Mål 1 Fattigdom
Fattigdom omfattar fler dimensioner än den ekonomiska. Fattigdom innebär även brist på frihet, inflytande, hälsa, utbildning och säkerhet. Det brukar kallas för multidimensionell fattigdom. I dag lever 1,3 miljarder människor i multidimensionell fattigdom och av dessa är hälften under 18 år.
Beskrivning mål 1
Mål 1 handlar om att minska fattigdomen i världen och att alla ska ha tillgång till grundläggande välfärd. Alla mål i Agenda 2030 har delmål som tydliggör ytterligare vad som ska uppnås. Under mål 1 finns sju delmål.
Sverige bidrar med resurser för program och investeringar för att avskaffa fattigdomen bland annat genom det internationella biståndet. Att bekämpa fattigdom är inte endast ett arbete som ligger utanför Sverige.
Inkomstklyftan har ökat i Sverige de senaste åren, vi har ett ansvar även nationellt, enligt delmål 1.2 ska vi till 2030 minst halvera den andel män, kvinnor och barn i alla åldrar som lever i någon form av fattigdom enligt nationella definitioner.
Hur kan du som upphandlare påverka detta mål?
Du behöver ställa krav på mänskliga rättigheter!
Sätt upp mål som bidrar till att minska orättvisor och stärka anställdas rättigheter i länder med utbredd fattigdom.
Handeln i dag är global. Genom den globala handeln ser vi en ekonomisk tillväxt i flera av världens fattigaste länder. Tyvärr kommer tillväxten inte alla till del och ekonomin växer på bekostnad av både mänskliga och miljömässiga resurser.
Handel, där upphandling är en del, är ett effektivt verktyg som kan bidra till fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling. För att nå dit måste vi ha upphandling som ställer krav på mänskliga rättigheter. Vi behöver sätta mål för vår upphandling att övervinna orättvisor och att stärka anställda i länder med utbredd fattigdom.
Mål 2
Hunger är den främsta dödsorsaken i världen och i dag lever ungefär 821 miljoner människor i världen i hunger. Brist på mat är en mänsklig katastrof som har långsiktiga effekter för människors hälsa och samhällens möjlighet till utveckling och tillväxt. Vår planet har försett oss med enorma resurser, men ojämlik tillgång och ineffektiv hantering lämnar miljontals människor undernärda.
Beskrivning mål 2
Mål 2 handlar om att ingen ska lida av hunger och att alla människor har rätt till näringsriktig mat. Mat är en resurs som i dag är orättvist fördelad, det finns tillräckligt med mat för att mätta jordens befolkning men vi måste bli bättre på att ta tillvara den mat vi producerar och att fördela den rättvist. Att människor inte får rätt näring är världens största hälsorisk. I Sverige är vår risk inte hunger utan att vi har ohälsosamma matvanor och rör på oss för lite.
Under mål 2 finns åtta delmål. Delmål 2.4 beskriver att vi senast 2030 behöver uppnå hållbara system för livsmedelsproduktion.
Sverige har en nationell livsmedelsstrategi och vår livsmedelsproduktion håller hög standard men vi har en låg självförsörjningsgraden av livsmedel något som blivit tydligt i och med coronakrisen.
Kommuner och regioner har ansvar för utbildning, vård och omsorg då ingår också ansvar för måltider.
Hur kan du som upphandlare påverka detta mål?
Du behöver ställa krav på hållbar produktion av den mat som upphandlas.
Du kan också ställa krav på att man ska minska matsvinnet.
Upphandlingen kan användas som verktyg för att nå mål 2, genom att ställa krav på hållbar produktion av den mat som upphandlas till exempel genom krav på hållbart jordbruk. Att som upphandlare kravställa minskat matsvinn är ett annat sätt att bidra.
Malin Möller
Chef för Hållbar verksamhetsutveckling på KGK
Har du frågor till Malin Möller om hållbarhet? Mejla info@inkopsradet.se
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer