Mål 17 Genomförande och globalt partnerskap
Mål 17 handlar om att tillsammans jobba för en hållbar värld, och att jämna ut resursfördelningen mellan världens rikaste och världens fattigaste länder. I det ingår också att arbeta för rättvis handel, kunskapsutbyte, att sprida teknik som främjar en hållbar utveckling främst till utvecklingsländerna så att de kan nå målen i Agenda 2030.
Grunden i mål 17 är partnerskap och samarbete över gränser, mellan regeringar, civilsamhället och den privata sektorn samt att säkerställa att inget land eller någon grupp lämnas utanför. Partnerskapen ska sätta människor och planetens behov i centrum, ur ett globalt så väl som ett lokalt perspektiv.
Målet rör även frågor om bistånd och humanitär hjälp. Att främja mobilisering av medel som krävs för att genomföra 2030-agendan.
Beskrivning mål 17
Mål 17 har 19 delmål som leder mot att stärka partnerskap globalt för att nå målen i Agenda 2030. Utvecklingsländernas andel av världshandeln har legat på ungefär samma nivå de senaste tio åren, strax över en procent. Det finns ett stort behov av att stärka deras kapacitetsutbyggnad och expertis.
Sverige har en lång tradition av nationell och internationell samverkan. Vi har ett starkt civilsamhälle där vi kan vara förebilder globalt. Vi har en möjlighet att i hög utsträckning påverka och bidra internationellt till genomförandet av Agenda 2030.
I Sverige är vi bra på samarbete mellan civilsamhället, offentlig sektor och privata aktörer. Mycket bygger på att kommunerna är beroende av samverkan med övriga aktörer för att klara sitt samhällsuppdrag. Vi har till och med krav på samverkan som en del av vår lagstiftning.
Har vi då några utmaningar inom mål 17 i Sverige? Ja, det finns så klart områden att hålla ögonen på. Ett är där vi ingått i handelsavtal där det finns en risk att vi gynnar utvecklade länder. En annan utmaning är exempelvis att det är dyrt att skicka pengar från Sverige till andra länder.
Hur kan du som upphandlare påverka detta mål?
Många kommuner har internationella partnerskap som bidrar till att uppfylla mål 17.
Som upphandlare kan du bidra till målet genom de upphandlingar du gör. Till exempel att ha koll på varor som är producerade i andra länder genom medvetna krav som stärker kapaciteten hos länder i leverantörskedjan.
Du kan läsa mer om de globala målen här: https://www.globalamalen.se/
Tack för mig!
Detta är min tionde och sista artikel i serien om Agenda 2030 för upphandlare. Hoppas du som läsare har fått en bättre inblick i vad Agenda 2030 handlar om och att du ser vilken viktig roll du har som upphandlare i arbetet mot att nå de globala målen.
För att vi tillsammans ska nå de 17 målen krävs att vi samarbetar och ser till helheten i vår upphandling och våra inköp, inte bara fokuserar på priset/kostnaden här och nu.
Lycka till med era hållbara upphandlingar!
Du hittar alla mina artiklar här: Malin Möller (inkopsradet.se)
Malin Möller
Chef för Hållbar verksamhetsutveckling på KGK
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer