Lagom till höstterminen 2024 ska en ny skola i stadsdelen Holmängen i Vänersborg stå klar.
Avtalet med leverantören Serneke är en så kallad partnering, det vill säga en avtalsrättsligt reglerad samarbetsform för hur parterna ska arbeta.
– Det här är första gången kommunens förvaltningar testar en sådan lösning, säger Henrik Frifelt, tillförordnad enhetschef för projekt på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Syftet med partnering är att inleda ett nära samarbete mellan beställare och leverantör för att tillsammans nå ett visst förutbestämt resultat eller mål. Tanken är att de traditionella gränserna mellan parterna ska förändras, genom att bland annat ge varandra mer insyn och större förtroende.
Vänersborgs kommun har en budget för vad skolan får kosta och arbetar löpande tillsammans med byggföretaget.
– Vi har full insyn i kalkylen och kommer att delta i de stora inköpen. Serneke gör ett påslag om 7,5 procent på sina kostnader så man kan säga att de har ett arvode på det jobb de gör. Eftersom vi har tillgång till deras ekonomisystem kan vi hela tiden följa hur kostnaderna utvecklas.
Henrik Frifelt ser stora fördelar jämfört med ett traditionellt upplägg.
– Dels får vi med deras kompetens redan i projekteringsskedet. Upplägget motverkar också överraskande kostnader och det är enklare om vi vill styra om och ändra något under resans gång.
Upphandlingen gjordes sommaren 2020. Stort fokus låg på leverantörernas organisation, kompetens och erfarenheter som utvärderades enligt ett poängsystem, enligt Henrik Frifelt.
Han var projektledare för upphandlingen tillsammans med sin projektledarkollega Philip Ekström och med stöd från förvaltningens egen upphandlare, Kristin Lindblom.
Fem anbud kom in och affären vanns av Serneke. Men tvåan överklagade med hänvisning till att ett av vinnarens referensobjekt inte var relevant
– Referensobjekten gällde skolbyggnader och deras ena projekt var en gymnastikhall. Vår inställning var att det i båda fallen handlar om byggnader för pedagogisk verksamhet.
En linje som förvaltningsrätten också gick på. I februari meddelades att begäran om överprövning avslogs.
Nu drar projektet igång.
– Än så länge jättenöjda, vi har fått en kanonstart tillsammans, säger Henrik Frifelt.
Skolan ingår i ett paket på sammanlagt sex byggnader för uppskattningsvis 475 miljoner kronor. Men ingen av parterna har förbundit sig för mer än den första skolan, enligt Henrik Frifelt.
– En förutsättning för fler byggnader är att samarbetet rullar på enligt plan. Det krävs också politiska beslut för att fler skolor ska byggas, säger han.
Anders Wiklund (MP), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, är också nöjd med upplägget.
– Fördelarna med partnering är flera. Nu innebär det att skolan tillsammans med entreprenören gemensamt fokuserar på att hitta de bästa lösningarna för dem som ska bedriva verksamhet i fastigheten. Kommunen gör då rätt val från början och investerar pengarna där de gör störst nytta, säger han.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer