Från Göteborgs stad har 18 enheter och bolag undertecknat den nya avsiktsförklaringen för att markant öka andelen återbruk vid ny- och ombyggnation. Tillsammans med ett 20-tal privata och offentliga fastighetsägare förbinder sig parterna att nå ett antal delmål om två år och med sikte på en fungerande återbruksmarknad 2025.
Hela strategin samordnas av Business Region Göteborg, som ansvarar för näringslivsutveckling i Göteborgs stad och representerar 13 kommuner i regionen.
– Jag är oerhört glad att vi har kunnat samla så pass många fastighetsägare kring det här handslaget, längs vägen från linjärt till cirkulärt byggande. Göteborg går före och visar att vi vill leda utvecklingen inom återbruk i Sverige. Tillsammans äger och förvaltar Göteborgs Stad och övriga undertecknare en väsentlig del av den byggda miljön i Göteborg, så det här handslaget kommer att ha stor effekt, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg, i ett pressmeddelande.
Framtidenkoncernen blir som moderbolag för Göteborgs stads allmännytta en viktig aktör i arbetet och där återbruksperspektivet ger roller som både leverantör och kund.
Utgångsläget är att det idag återvinns ”en försvinnande liten del av det bygg- och inredningsmaterial som rivs eller byts ut” enligt Framtidenkoncernens beskrivning.
– I våra fastigheter finns mängder av produkter som kan återbrukas. Nu behöver vi bli bättre på att inventera och tillgängliggöra byggmaterial som går att återanvända, berättar Nina Jacobsson Stålheim, utvecklingschef för ekologisk hållbarhet inom Framtiden.
Företaget ser ändå tecken på en snabb utveckling inom återbruksområdet där mer material finns tillgängligt hela tiden.
– Ett exempel är tegel; för några år sedan var det svårt att hitta återbrukat tegel till ett överkomligt pris, och användes därför nästan bara då det krävdes av bevarandeskäl. Nu är det fullt möjligt att ställa kravet att återbrukat tegel ska väljas i första hand, säger Nina Jacobsson Stålheim.
– Samtidigt är det mycket som saknas, och man kan inte vara helt säker på att hitta det man behöver i rätt tid i projekten. Därför behöver man tänka annorlunda i sina upphandlingar framåt och se till att man handlar upp så att vissa delar kan vara ospecificerade relativt långt in i produktionen. Ett exempel är plattläggning i utemiljö, här är det viktigt att inte rita in en viss specifik lösning, utan bara markera en yta med beskrivningen att återbrukade plattor ska användas.
Framtidenkoncernen har sedan tidigare fattat beslut om att återbruk alltid ska beaktas vid underhåll och ombyggnation, både genom inventering men också genom att använda återbruk. Med den nya avsiktsförklaringen ökar företaget takten och ska få in mer återbruk även i nyproduktion.
– En erfarenhet som vi gjort hittills är att det är viktigt att i upphandlingen så tydligt som möjligt ringa in vilka produktgrupper där möjlighet till återbruk ska beaktas, eller att ange hur många olika material- eller produktgrupper, som då kan vara ospecade, som projektet ska inkludera. Annars riskerar man att anbuden beaktat frågan olika, och risk för många Ätor, samt att det verkligt mest fördelaktiga anbudet inte var det som valdes, säger Nina Jacobsson Stålheim.
– Samtidigt behöver vi, för att verkligen skala upp rejält, fler professionella aktörer som levererar tjänster inom återbruksområdet. En hel del alternativ faller i projekten på grund av att vi och våra leverantörer inte får till en effektiv hantering. Men genom att vi nu ställer krav så skapar vi möjlighet för detta, så det är viktigt att hålla i nu, även när det blir lite knöligt.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer