Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Främja jämlikhet genom upphandling

ExpertkommentarDet går att främja ett jämställt samhälle på en rad olika sätt genom offentlig upphandling. Jag vet att det råder delade meningar huruvida den här typen av hänsyn bör tas vid offentliga upphandlingar. Jag tycker det finns många skäl att göra det, skriver Magnus Nilsson.

| 2024-03-08
Magnus Nilsson, Inköpsrådets expert.

Utöver ett rent rättviseperspektiv, att alla ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter, tror jag att vi alla gynnas av att samhällen och företag är jämställda.

Det är naturligtvis viktigt att tänka på när och hur den här typen av hänsyn ska tas. Görs det inte på ett genomtänkt sätt kan de positiva effekterna utebli och göra det svårt för leverantörer att delta i upphandlingen. Görs det på rätt sätt kan det bidra till bättre upphandlingar och mer intressanta affärer för leverantörerna. 

I den här artikeln, på den internationella kvinnodagen, tänker jag dela med mig av några idéer som jag hoppas kan fungera som inspiration. 

Struktur för att arbeta med jämställdhet i upphandlingar
För att förankra jämställdhetsperspektivet i er organisations upphandlingar och säkerställa att arbetet bedrivs systematiskt är det lämpligt att det integreras i era befintliga processer och arbetssätt.

Genom att införliva jämställdhetsaspekter i exempelvis upphandlingspolicyer, checklistor och mallar kan det på ett mer naturligt sätt bli en integrerad del av upphandlingsarbetet.

Det bör göras en analys av i vilka upphandlingar jämställdhetsperspektivet särskilt bör beaktas och på vilket sätt det kan göras. Det går att argumentera för att det bör göras i alla upphandlingar men jag är av uppfattningen att fokus bör läggas på de upphandlingar där effekten blir som störst eller arbetsinsatsen är begränsad.

I analysen är det även bra att tänka till på vad ni vill uppnå inom jämställdhetsområdet. Är det att påverka en bransch att bli mer jämställd? Är det att skapa förutsättningar för jämställda förutsättningar i olika avseenden i samhället och för allmänheten? Är det för att bidra till den upphandlande myndighetens eget arbete?    

Inom vilka branscher sker upphandlingar?
En grundläggande fråga är inom vilka branscher den upphandlande myndigheten överhuvudtaget genomför upphandlingar. Görs upphandlingar i någon större utsträckning i branscher där det finns ett stort inslag av kvinnligt företagande? Om inte kan upphandling vara ett sätt att bidra till att det skapas en marknad och efterfrågan i de branscherna.

Vad upphandlas?
En annan fråga är viken typ av upphandlingar som kan bidra till jämställdhet. Som exempel kan nämnas att fler kvinnor än män undviker vissa platser av rädsla för överfall, trakasserier och sexuella övergrepp.

Platser upplevs enligt Boverket som tryggare när de går att överblicka, när det finns kontakt med omgivningen och om de är välskötta. Att välja att genomföra upphandlingarna av exempelvis belysning och skötsel av parker kan bidra till en ökad trygghet för alla och att kvinnor kan röra sig på samma sätt som män utomhus.

Krav och tilldelningskriterier i upphandlingsdokumenten
När det kommer till det konkreta arbetet med upphandlingsdokument, kravställning och att utforma tilldelningskriterier är en upphandlingsjuridisk förutsättning att tänka på att krav och kriterier måste ha anknytning till upphandlingsföremålet.

Att ställa generella övergripande krav på företaget som inte har en tydlig koppling till det som upphandlas är inte tillåtet.

En typ av krav som kan ställas tar sikte på hur leverantören bedriver den egen verksamhet och hur de arbetar för att anställda att kvinnor och män ska ges lika rättigheter och möjligheter. Här kan det vara lämpligt att ställa krav på vad som ska uppnås snarare än hur de ska uppnås och att låta anbudsgivarna förklara om de exempelvis har arbetsutrustning som är anpassad även för kvinnors förutsättningar eller om det finns omklädningsrum för båda könen.

Krav och tilldelningskriterier kan naturligtvis även ta sikte på upphandlingsföremålet och måste då förstås anpassas till den aktuella upphandlingen. Ett exempel kan vara att det som upphandlas ska vara utformat så att det kan användas av såväl kvinnor som män eller att det finns produkter som är särskilt framtagna för kvinnor. Ett exempel kan vara arbetskläder som fungerar oavsett kön.

Jag läste att Länstrafiken i Kalmar hade ställt krav på att deras leverantör av kollektivtrafik under kvällar och nätter skulle erbjuda möjlighet för passagerarna att kliva av bussen där de kände sig mest trygga och inte bara på ordinarie hållplatser. Något som kan uppskattas av alla men som också har medfört att fler kvinnor törs åka buss på dessa tider. Ett bra exempel på konkret kravställning.

Avtalsförvaltning- och uppföljning
Även under avtalsuppföljningen går det att främja jämställdhet. Det kan exempelvis ske genom att kräva könsuppdelad statistik eller egenrapportering från leverantören som visar om män och kvinnor upplever leveransen på olika sätt. Ett annat sätt kan vara att arbeta aktivt med att utveckla och förbättra leveransen enligt de önskemål som finns från kvinnor.

Ställ inte krav på andra som du inte lever upp till själv
Om ni väljer att ställa den här typen av krav på leverantörer är det viktigt att ni säkerställer att ni själva bidrar till jämställdhet i er egen verksamhet. Hur skapar ni lika förutsättningar för den egna personalen och hur kan ni själva tillsammans med leverantören bidra till en leverans som stävar mot ökad jämställdhet?  

Magnus Nilsson
Upphandlingskonsult
Peak Procurement

 

Få din fråga om upphandling besvarad
Skickar

Läs mer: Expertkommentar

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Avtalscontroller till Sektionen för inköp och upphandling
  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet

Magnus Nilsson

Magnus Nilsson är upphandlingskonsult med mer än 20-års branscherfarenhet. Han bistår i alla delar av upphandlingsarbetet. Han genomför upphandlingar, håller utbildningar och utvecklar upphandlingsorganisationen.
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Kursen gör SUA begripligt

Anna David, upphandlare vid Jönköping Energi, rekommenderar alla som upphandlar något skyddsvärt att gå utbildningen Säkerhetsskyddad upphandling:
– Kursen är jättebra, pedagogisk, lätt att förstå och följa, säger Anna David.

Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott
Fel att förkasta anbud som onormalt lågtFel att förkasta anbud som onormalt lågt
Subjektiv objektivitetSubjektiv objektivitet

Nytt från Upphandling24

  • Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
  • Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
  • Malin efter Olof
  • Kontrolltjänst med förhinder
  • Riksdagsenighet om IPI
  • Utlovar enklare annonsering
  • Nya perspektiv från syd

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
  • Tilldelningsbeslut = slutbehandlat ärende
  • Tydligare gränser för hyresundantaget

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Robusta IT-avtal | 28 april
  • Hållbar upphandling | 29 april
  • LOU på två dagar | 6-7 maj
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 8 maj
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Hösten 2025
  • Anbudsutvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | Hösten 2025
  • Leda upphandlingar effektivt | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare | Hösten 2025
  • Ramavtal – fördjupningskurs | Hösten 2025