Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Fossilfritt bränsle och förnybar energi

ExpertkommentarUpphandlingar är ett kraftfullt redskap för hållbar utveckling, skriver Malin Möller. Sverige har åtagit sig att följa Agenda 2030 med 17 globala mål. Här tar hon upp hon målen 13 och 14 som handlar om att bekämpa klimatförändringar och bevara hav och sjöar.

| 2021-04-12

Mål 13 Bekämpa klimatförändringar
Den globala uppvärmningen och de klimatförändringar som följer med är ett hot mot livet på vår planet. Vi riskerar att nå en global uppvärmning som överstiger två grader, vilket skulle ge en stor negativ påverkan på våra ekosystem och matproduktion samt öka riskerna för naturkatastrofer. Vi ser redan nu flera effekter av klimatförändringarna med smältande glaciärer och extremväder. Klimatförändringarna innebär ett hot mot människors hälsa och säkerhet.

Globalt behöver vi både arbeta med att drastisk minska våra utsläpp av växthusgaser och anpassa oss till effekterna av den globala uppvärmningen. Följderna av klimatförändringarna påverkar oss alla, men de som lever i fattigdom drabbas hårdare. Det innebär att vi kommer att se ett ökat antal klimatflyktingar framöver.

Beskrivning mål 13
De fem delmålen i mål 13 handlar bland annat om att begränsa klimatförändringarna och dess konsekvenser, anpassningar till förändringarna samt följa internationella åtaganden som till exempel Parisavtalet. I Parisavtalet från 2016 kom världens länder överens om att temperaturen i världen inte får öka mer än 1,5 grader. I Sverige beslutade Riksdagen 2017 om en klimatlag och ett klimatpolitiskt ramverk där Sverige år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser.

Tyvärr visar data och statistik att det går det åt fel håll. 2020 blev det varmaste året någonsin. Temperaturen var i genomsnitt 0,4 grader varmare än 2019, som tidigare var det varmaste året i Europa. 2010-talet blev också det varmaste decenniet någonsin i världen. 

Temperaturerna har ökat mest i Arktis och norra Sibirien, exempelvis förra året med en ökning av i genomsnitt sex grader. Vi ser också att det blir det mer koldioxid i luften och det ökar för varje år. Förra året ökade utsläppen mindre än tidigare på grund av coronapandemin. Men det räcker inte. För att nå de uppsatta målen måste utsläppen av växthusgaser minska ännu mer.

De minst utvecklade länderna i världen är de som drabbas hårdast. Men vi ser också klimateffekterna i Sverige. Som exempelvis skogsbränderna under sommaren 2019 och vattenbrist lokalt där man fått köra ut tankbilar med vatten.

Sveriges utsläpp av växthusgaser (utsläpp som uppstår inom Sveriges gränser) var 50,9 miljoner ton koldioxidekvivalenter 2019, vilket motsvarar en minskning på 2,4 procent jämfört med 2018. Sedan 1990 har de minskat med 29 procent.

Utbyggnaden av produktion av fossilfri el och en övergång till förnybara bränslen för uppvärmning är bidragande orsaker till minskningen. Men tyvärr har vi ökat våra utsläpp i andra länder som följd av vår konsumtion. De senaste åren har utsläppen från transporterna stått stilla trots ökade biobränslen på grund av fler transporter.

Hur kan du som upphandlare påverka detta mål?
Som upphandlare har du stora möjligheter att bidra till att din verksamhet minskar sin klimatpåverkan. Krav på fossilfria bränslen vid upphandling av färdtjänst och kollektivtrafik och förnybar energi till lokalerna kan minska utsläppen avsevärt. Tänk på att krav på energieffektivisering sparar både miljö och pengar. Eftersom konsumtionens påverkan är stor kan ni göra mycket genom att ställa frågan om ni verkligen behöver göra inköpet eller inte.  Går det att laga/reparera, återvinna eller återanvända i stället?

Mål 14 Hav och marina resurser
Jordens hav befinner sig i kris. Varje dag utrotas arter från haven, många utan att vi ens visste om att de existerade. Haven har drabbats hårt av övergödning, föroreningar och överfiske. Åtta miljoner ton plast hamnar i haven varje år vilket gör att det vanligaste skräpet på stränder och i haven är plast. Ofta är det skräpet godispapper, sugrör eller plastkorkar. Hur vi tar hand om haven är avgörande för mänskligheten och viktig för att balansera effekterna av klimatförändringarna.

Haven täcker 70 procent av planeten och över tre miljarder människor är beroende av den marina och kustnära biologiska mångfalden för sin försörjning. Mål 14 handlar om hur vi ska kan använda och bevara världens sjöar och hav på ett hållbart sätt.

Beskrivning mål 14
Friska hav är en förutsättning för livet på jorden. Nästan hälften av jordens befolkning bor vid kusterna och många människor är helt beroende av haven för att överleva. Friska hav är också en förutsättning för att vi ska kunna utrota fattigdom och säkra livsmedelsförsörjning.

Hav och sjöar förser oss inte bara med vatten utan mängder av viktiga naturresurser. De tar upp en stor del av den koldioxid och den värme vi släpper ut. Överfiske, försurning, övergödning och föroreningar är stora problem som kräver både internationella och lokala åtgärder. Vi måste skydda mångfalden i haven och sjöarna för att de ska kunna leverera de livsnödvändiga naturresurserna. De tio delmålen i mål 14 handlar bland annat om att minska nedskräpning, förorening, försurning och övergödning och att skydda marina ekosystem samt bidra till ett hållbart och mer jämställt fiske.

Här är ytterligare ett mål där vi i Sverige har stora utmaningar. Östersjön är ett av världens mest nedsmutsade innanhav med döda bottnar, små fiskbestånd och kraftig övergödning. Tre av de svenska miljökvalitetsmålen kopplas till detta mål.  Havs- och vattenmyndigheten har tagit fram ett åtgärdsprogram för havsmiljön med åtgärder för att god havsmiljö ska uppnås på sikt.

Hur kan du som upphandlare påverka detta mål?
Här är ett mål som kanske känns svårt att se hur du som upphandlare ska kunna påverka. Men här kan du till exempel bidra med krav till byggherrar kopplade till kommunala anläggningar, på till exempel hur dagvatten tas om hand. Du kan också ställa krav till kommunen på den fisk som serveras i de offentliga köken, det vill säga vilken sorts fisk och hur den fiskas eller odlas.  

Du kan läsa mer om de globala målen här: https://www.globalamalen.se/

Malin Möller
Chef för Hållbar verksamhetsutveckling på KGK

 

Få din fråga om upphandling besvarad
Skickar

Läs mer: Expertkommentar

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

En kommentar på “Fossilfritt bränsle och förnybar energi”

  1. Leverantör som tänker på miljön skriver:
    2021-04-15 kl. 11:01

    Avseende mål 14: Vid upphandling av produkter som används i /nära vatten skulle man också kunna ställa krav på material att det inte skall innehålla plast , framför allt inte sådan plast som bryts ner, dvs ”inga plastprodukter i vattnet”

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet

Malin Möller

Malin Möller ansvarar för verksamhetsutveckling och hållbarhet på KG Knutsson. Hon har arbetet med hållbarhets­frågor i över 20 år inom både närings­liv och offentlig sektor och brinner för hållbarhet i ett brett perspektiv. Hon är också styrelseledamot i NMC, nätverket för hållbart näringsliv. Hon har varit miljö- och klimat­strateg i Sollen­tuna kommun, projekt­ledare för miljö­märkningen Svanen och senior­konsult inom hållbar affärs­utveckling på Goodpoint med ansvar för socialt ansvar och inköp/upphandling.
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Kursen gör SUA begripligt

Anna David, upphandlare vid Jönköping Energi, rekommenderar alla som upphandlar något skyddsvärt att gå utbildningen Säkerhetsskyddad upphandling:
– Kursen är jättebra, pedagogisk, lätt att förstå och följa, säger Anna David.

Krävs mer än spekulationer för utredningsansvarKrävs mer än spekulationer för utredningsansvar
Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott
Fel att förkasta anbud som onormalt lågtFel att förkasta anbud som onormalt lågt

Nytt från Upphandling24

  • Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling
  • Växjöparkering prövas igen
  • Eslöv blickar framåt
  • Tar strid om Stockholmstrafiken
  • Firar seger i pilotfall
  • Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
  • Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
  • Tilldelningsbeslut = slutbehandlat ärende

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupningskurs | 6 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 12-13 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 25 november
  • LOU på två dagar | 2-3 december
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025