Sedan den 1 juli i år är hyrpersonal inom sjukvården momsbelagd. Upphandlad arbetskraft har därmed blivit 25 procent dyrare.
Både offentliga och privata vårdverksamheter är idag beroende av inhyrd vårdpersonal. Dock kompenseras den offentliga vården för merkostnaden, vilket exempelvis privat drivna vårdcentraler inte gör.
Trycket på regeringen kring denna moms har varit stort. Bland annat Vårdföretagarna har velat ta bort momsen för att det återigen ska bli konkurrensneutralitet mellan offentlig och privat driven vård.
Fast så blir det inte. Regeringen och samarbetspartierna inför istället ett tillfälligt statsbidrag på 210 miljoner kronor per år i kompensation. Irene Svenonius, finansregionråd vid Region Stockholm, är missnöjd:
– Dessa pengar täcker inte de ökade kostnader som uppstått för inhyrd vårdpersonal runt om i landet och ökar dessutom byråkratin då pengarna ska betalas ut till regionerna för att sedan fördelas ut på vårdgivarna.
Regeringspartierna har i budgetförhandlingarna enats om denna kompensation med Centerpartiet och Liberalerna. Dessa båda partier ingår också i den blågröna koalition som styr Region Stockholm.
Irene Svenonius påpekar att lagstiftarna tidigare slagit fast att alla led i vård och omsorg ska vara momsbefriade.
– Nu befäster regeringen istället en skadlig vårdmoms. Högre kostnader för personal i vården drabbar ytterst patienterna.
Kompensationen ska delas under en treårsperiod. Regeringens ordval – att man möjliggör för landstingen att underlätta för privata vårdgivare att anpassa sig till det nya rättsläget – pekar knappast på en fortsättning därefter.
Gilbert Tribo är liberal ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd. Han tycker att det är skönt att frågan lösts, men vill att regeringen på längre sikt ska avskaffa vårdmomsen:
– Det funkar inte att å ena sidan beskatta de privata verksamheterna och att å andra sidan kompensera de offentliga med statsbidrag. Det är inte hållbart.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer