Momssmäll på upphandlad vård

Kerstin Alvesson

Kerstin Alvesson. Foto: Johan Jeppsson.

Upphandlade vårdtjänster kommer att i många fall bli dyrare. Från halvårsskiftet nästa år momsbeläggs bemanningsföretagens uthyrning av vårdpersonal.


Högsta förvaltningsdomstolen kom i juni med en dom som rör uthyrning av vårdpersonal. Beskedet var att momsplikt gäller vid uthyrning av vårdpersonal från bemanningsföretag.

Bakgrunden står att finna i EU-domstolens praxis som slår fast att personaluthyrning inte undantas från momsplikt. Nu kommer Skatteverkets ställningstagande:

– Den som hyr ut vårdpersonal till någon som driver en vårdmottagning ska ta ut moms på sin försäljning, säger Kerstin Alvesson, rättslig expert på Skatteverket.

Från och med den 1 juli 2019 ska både privata och allmänna vårdmottagningar betala moms när de hyr in personal från till exempel ett företag.

– I motiveringen till domen står det att det är själva uthyrningen som ska bedömas och inte vad den uthyrda personalen ska göra hos köparen, till exempel ge vård.

Kommuner och landsting har en särskild rätt till ersättning för moms. Däremot kommer momsen att slå mot exempelvis privat drivna vårdmottagningar som, till skillnad från offentligdrivna enheter, inte har möjlighet att få tillbaka momsen.

– Vi förstår att det här innebär en stor förändring för många företag och vi kommer därför att tillåta en viss omställningstid, summerar Kerstin Alvesson.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *