-Det fanns lite tankar i föregående upphandling av minnesgåvor att försöka premiera återvunnet guld i klockorna. Att vi nu lyckats fullt ut känns roligt, säger Jenny Finér, upphandlare i Borås stad.
I slutet av september fattade Borås stad tilldelningsperiod för en ny fyraårig ramavtalsperiod. Epoch Stockholm blir då avtalspart för guldklockorna med avtalsstart kommande årsskifte.
-Utdelning av minnesgåva brukar ske under hösten och hela koncernen med 16 förvaltningar och alla bolag kan göra avrop, säger Jenny Finér.
Hur vanligt är det med guldklockor?
-Det är en av flera gåvor som medarbetare kan välja som uppskattning efter 25 års tjänstgöring eller 20 års tjänstgöring vid pension. De senaste tre åren har cirka 150 personer per år fått en gåva, fördelat på 16 förvaltningar, och av dessa är det cirka 30 som valt guldklocka.
Jenny Finér lyfte fram samarbetet med Camilla Christensen på stadsledningskontoret kring utformningen av upphandlingen och att Borås stad representationskommitté ifjol backade upp ambitionen att upphandla klockor med återvunnet guld.
-För mig var det ett nytt område att jobba med, men Camilla och min företrädare som skötte förra upphandlingen hade då mejlat varandra om möjligheterna att efterfråga återvunnet guld i kommande upphandling. Det väckte min nyfikenhet att försöka hitta en väg framåt.
-Det var inte helt enkelt att få en bild av vad marknaden kunde erbjuda men vi fick med det som ett utvärderingskriterium.
Frågeställningarna fick särskild tyngd genom de miljömål som Borås stad arbetar efter och en ny EU-förordning för de fyra så kallade 3TG-mineraler, bland dem guld, som bryts i konflikt- och högriskländer. Förordningen ställer krav på ansvarsfull anskaffning av mineralerna.
Dessutom arbetar Borås stad tydligt för att öka återbruk och materialåtervinning som del av sitt miljöarbete.
-Andelen återvunnet guld som man kunde erbjuda för klockorna genererade nu ett prisavdrag på anbudssumman och vi fick in två anbud, det vinnande med 100 procent återvunnet guld och ett anbud med inget återvunnet guld alls.
Vad är du mest nöjd med?
-Att vi vågade öppna för leverantörsmarknaden att offerera återvunnet guld. Normalt vill man ha lite mer av leverantörsdialog men här byggde det mycket på att vi noterade problembilden kring mineralbrytningen och att det var viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Jenny Finér.
Hur jobbar ni annars med hållbarhetskrav?
-Vi har ett nära samarbete med miljöförvaltningen för att använda deras kompetens och även Upphandlingsmyndigheten och annan kompetens är viktigt att ta med i vårt arbete.
Mer om EU:s konfliktmineralförordning går att läsa på kontrollmyndigheten SGU:s webbplats.
Fredrik Mårtensson
Bra jobbat Jenny och Koncerninköp!