När jag ska förklara vad vi på inköpsenheten håller på med blir det ofta abstrakt. Du tycker säkert den här förklaringen är solklar: ”Vi tar fram upphandlingsdokument med ska-krav tillsammans med en referensgrupp. Spendanalyser och RFI:er ligger till grund för innehållet. Vi konkurrensutsätter den offentliga affären och ser till att det ur ett totalekonomiskt perspektiv blir bra avtal. Vi följer LOU och har kvalitet samt rättssäkerhet i fokus.”
Men att dra detta för grannen blir inte lika lyckat. Och varför är det viktigt att grannen hänger med? Jo, för att grannen är den som lämnar anbud, är leverantör, är invånaren som tar del av kommunens service eller den som beställer köksutensilier och ska följa stadens avtal. Se där, igen, köksutensilier. Vilka andra än du och jag använder det begreppet?
Jag vill testa ett nytt perspektiv.
”Tänk att du är kock i en av kommunens skolor. Du kliver upp på morgonen och cyklar till jobbet, väl framme ställer du cykeln i cykelstället, du öppnar dörren till skolan, kliver in och torkar fötterna på entrémattan. Du lägger märke till att gruset i hallen som var där när du gick hem igår är borta. Du går in i omklädningsrummet, sätter på dig arbetskläder och skor, går ut i köket. Du öppnar kylskåpet, tar fram dagens livsmedel, du använder skålar, skärbrädor och knivar. Nu har det kanske gått en kvart in i din arbetsdag och du har redan stött på cirka tio leverantörer. Cykelstället, fastigheten, entrémattan, städ, arbetskläder, arbetsskor, frukt och grönt, mejeri, färskt kött, kylskåp, skålar är alla exempel på avtal med leverantörer som vi på Inköpsenheten har upphandlat. Och vårt arbete går ut på att du som kock så få så bra möjligheter som möjligt att göra ditt bästa för att laga god mat till eleverna.”
Och om jag får fortsätta lite till i den här berättelsen:
”Tänk dig en arbetsdag där dörren är svår att öppna, entrémattan är blöt, gruset är kvar, det är det tredje paret byxor du har sönder på lika många veckor, grönsakerna är mögliga, kylskåpet varmt, kniven är slö. Hur känns det då att göra sitt bästa?”
Att vi får till bra avtal med schysta leverantörer är vårt jobb på Inköpsenheten. Och vi, du och jag i den här branschen, behöver påminna oss om vem avtalen är till för.
När jag surfar runt på nätet, som till exempel den här sidan, vår egen information på stadens webbsidor, Upphandlingsmyndigheten, Konkurrensverket kan man lätt få uppfattningen att avtalen är till för att följa LOU.
Och självklart, vi ska följa lagen, men vi har liksom fastnat där.
Så för vem är du? Jo, för kocken, rektorn, chefen för vårdboendet, socialsekreteraren, byggprojektledaren, miljöinspektören, ekonomiassistenten – så att de kan göra sitt bästa för invånaren.
Camilla Alfredsson
Tf inköpschef Helsingborgs stad
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer