Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Flytbryggor var byggnadsverk

RättsfallsanalysKammarrätten fann att en upphandling av flytbryggor ansågs falla inom bestämmelserna för upphandling av byggentreprenader. Varken det faktum att flytbryggorna installerats på plats, går att förflytta eller tillverkats i en fabrik förtar att det kan vara fråga om byggnadsverk, skriver Eva-Maj Mühlenbock och Lukas Granlund, Cirio Advokatbyrå.

| 2024-09-20
Eva-Maj Mühlenbock och Lukas Granlund, Cirio Advokatbyrå.

Bakgrund
En upphandling om flytpontonbryggor och tillhörande installation har genomförts enligt bestämmelserna för byggentreprenader under tröskelvärdet och annonsering har enbart skett i en nationell databas.

Det klagande bolaget ansåg att kontraktet var ett blandat kontrakt och att upphandlingen borde hanterats enligt bestämmelserna för varukontrakt över tröskelvärdet. Bolaget ansåg att det avtal som kommunen ingått med en leverantör därför anses ogiltigt enligt 20 kap. 13 § LOU eftersom det slutits utan föregående annonsering.

Förvaltningsrätten ansåg att kommunen gjort rätt
Förvaltningsrätten ansåg att det aktuella kontraktet inte var att betrakta som ett blandat kontrakt utan utgjorde ett byggentreprenadkontrakt. I sin bedömning konstaterade förvaltningsrätten att de administrativa föreskrifterna för upphandlingen samt av det tecknade kontraktet framgår att entreprenaden innefattar dels en detaljprojekteringsfas, dels en installationsfas.

Förvaltningsrätten ansåg att det visade att den aktuella entreprenaden avsåg utförande eller både projektering och utförande av byggnadsverk som självständighet fyller en teknisk och ekonomisk funktion. Den omständighet att en underleverantör nyttjas för leverans om flytbryggor ändrar inte bedömningen.

Förvaltningsrätten ansåg att kommunen har rätteligen genomfört upphandlingen enligt de regler som tillämpas för byggentreprenader under det tröskelvärde som anges i 5 kap. 1 § LOU, och har enligt förvaltningsrätten inte agerat i strid med LOU genom att teckna avtal med den vinnande leverantören. 

Kammarrätten delar och utvecklar förvaltningsrättens bedömning
Kammarrätten konstaterade att frågan i målet avsåg om upphandlingen av flytpontonbryggor och tillhörande installation ska anses utgöra ett byggentreprenadkontrakt. Avgörande för den bedömningen är om kontraktet avser utförande eller både projektering och utförande av ett byggnadsverk enligt 1 kap. 9 § LOU.

Domstolen ansåg att upphandlingen avsåg projektering och utförande av ett byggnadsverk som självständigt fyller en teknisk eller ekonomisk funktion.

I sin bedömning tog kammarrätten hänsyn till att det framgick av de administrativa föreskrifterna i upphandlingen och av det tecknade avtalet att entreprenaden skulle genomföras i två faser: detaljprojektering och entreprenadens utförande i sin helhet.

Det faktum att bryggorna installerats på plats, går att förflytta eller även tillverkats i en fabrik påverkar inte bedömningen avseende självständig teknisk eller ekonomisk funktion.

Kammarrätten ansåg inte heller att upphandlingens huvudsyfte har varit köp av varor i form av flytbryggor till följd av bryggorna hade tillverkats av och köpts in från annan leverantör, som det klagande bolaget gjorde gällande, eftersom bedömningen av huruvida det huvudsakliga föremålet för ett avtal är utförande av ett byggnadsverk saknar betydelse om den som ingår avtalet inte själv fullgör byggentreprenaden utan låter dessa arbeten fullgöras av underentreprenör.

Domstolen slog fast att det inte framkommit att kommunen, genom att tillämpa de bestämmelser som gäller för byggentreprenader under det tröskelvärde som anges i 5 kap. 1 § LOU och annonsera upphandlingen i en nationell databas, agerat på ett sådant sätt som gör att avtalet ska anses ogiltigt enligt 20 kap. 13 § första stycket 1  LOU.

Det klagande bolagets överklagande ska därför avslås.

Analys
Målet avhandlar den mycket svåra gränsdragningsfrågan om vad som är en byggentreprenad. Om upphandlingen hade konstaterats vara en varuupphandling hade kontraktet sannolikt ogiltigförklarats då annonsering inte skett på korrekt sätt, eftersom tröskelvärdena skiljer sig avsevärt åt mellan de olika slagen (något som i sig alltid varit något förbryllande).

Frågan om vad som – upphandlingsrättsligt – är en byggentreprenad och inte har gett upphov till omfattande diskussioner och rättsfall genom åren, inte minst i EU-domstolen och i gränsdragningen mellan vad som är ett uppförande av byggnadsverk och en hyra enligt det så kallade hyresundantaget.

Detta mål är inte utan paralleller till tidigare diskussioner, särskilt i frågan om vad som är det huvudsakliga ändamålet med upphandlingen och hur ett blandat kontrakt ska bedömas. Såvitt får uppfattas i målet var de färdiga flytbryggorna, det vill säga i sig varor färdiga från fabrik, det dominerade inslaget i kontraktet sett till värdet av upphandlingen.

Trots detta framhåller kammarrätten att upphandlingen inte kunde anses vara ett blandat kontrakt, utan att det skulle bedömas som ett byggentreprenadkontrakt i sin helhet. Någon närmare motivering till detta erbjuds inte riktigt, men av domskälen att döma förefaller kammarrätten ha ansett att ingen del av kontraktet är något annat än en byggentreprenad.

Enligt vår mening är det måhända korrekt att säga att avtalet i sin helhet ska bedömas som ett byggentreprenadkontrakt, men detta är inget som står i motsats till att samma kontrakt kan vara ett blandat kontrakt.

Med andra ord, ansåg kammarrätten att det huvudsakliga ändamålet med kontraktet var ett uppföra en byggentreprenad – även om inslaget gällande varudelen var dominerande. Detta är enligt vår mening ett korrekt synsätt, givet att material och varor inte sällan (kanske till och med oftast) är det dominerande inslaget i en byggentreprenad.

En annan intressant fråga är hur pass stationärt ett byggnadsverk behöver vara för att anses som en byggentreprenad. Enligt kammarrätten innebar inte det faktum att bryggorna installerats på plats genom förankring och förtöjning, eller att de kunde förflyttas, att det förtog bryggorna som ett byggnadsverk.

Frågan är om detta alltid är fallet, eller om det tillsammans med övriga omständigheter i nu aktuellt fall sammantaget gjorde att kammarrätten ansåg att det handlade om ett byggnadsverk. Enligt vår mening bör kammarrättens dom uppfattas som det senare. Med andra ord, domen kan inte tolkas som att helt rörliga verk alltid kommer att bedömas som ett byggnadsverk.

Frågan om var gränserna går för vad som är byggentreprenadkontakt respektive vad som är ett byggnadsverk kommer sannolikt fortsätta. Särskilt intressant att följa är EU-domstolens avgörande i mål C-28/23 där det av generaladvokatens förslag till avgörande tidigare i år kunde skönjas en viss uppluckring kring vad som anses vara ett byggentreprenadkontrakt.

Mål
Kammarrätten i Göteborg mål nr 2557–24 den 1 juli 2024.

Juristpanelen

Läs mer: ByggentreprenadHyresundantagetRättsfallsanalys

Juristpanelen

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Avtalscontroller till Sektionen för inköp och upphandling
  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig LOU av en expert

En kursledare med ambitionen att förenkla upphandlarens vardag. Grundläggande LOU med nyheter och praxis. Mathias Sylvan guidar dig rätt i regelverket och djupdyker i valda delar.

Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott
Fel att förkasta anbud som onormalt lågtFel att förkasta anbud som onormalt lågt
Subjektiv objektivitetSubjektiv objektivitet
Ok med förhandlat oannonserat förfarandeOk med förhandlat oannonserat förfarande

Nytt från Upphandling24

  • Kontrolltjänst med förhinder
  • Riksdagsenighet om IPI
  • Utlovar enklare annonsering
  • Nya perspektiv från syd
  • Växer med kommunsamverkan
  • Politisk träta om extramiljoner
  • Inköpsvolymen ökar kraftigt

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
  • Tilldelningsbeslut = slutbehandlat ärende
  • Tydligare gränser för hyresundantaget
  • Sunda företag vill ha högre hållbarhetskrav

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Robusta IT-avtal | 28 april
  • Hållbar upphandling | 29 april
  • LOU på två dagar | 6-7 maj
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 8 maj
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Hösten 2025
  • Anbudsutvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | Hösten 2025
  • Leda upphandlingar effektivt | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare | Hösten 2025
  • Ramavtal – fördjupningskurs | Hösten 2025