Våren 2012 upphandlade Region Skåne biologiska läkemedel mot reumatiska sjukdomar. Syftet var att pressa priset för att kunna behandla fler patienter. Rent praktiskt handlade det om en frivillig förfrågan till läkemedelstillverkarna om rabatt på läkemedel som förskrivs inom läkemedelsförmånen.
Regionen fick gensvar från UCB Pharma som lämnade återbäring på 15 procent vid all försäljning av läkemedlet Cimzia. Detta initiativ ogillades av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.
Enligt verkets tolkning av lagen är det en uppgift för TLV att förhandla om priser på läkemedel som förskrivs på recept inom läkemedelsförmånerna. Förvaltningsrätt och kammarrätt gick på övervakande myndighets linje, men Högsta förvaltningsdomstolen gav Region Skåne rätt.
Blev ni förvånade över utslaget?
– Absolut, säger Bengt Guldager, regionjurist vid Region Skåne. Att få rätt gentemot en tillsynsmyndighet är alltid svårt – och än svårare blir det när två rättsinstanser har dömt i tillsynsmyndighetens favör.
Bengt Guldager poängterar att regionen under hela processen ansett att man har agerat korrekt:
– Vi har under hela rättsprocessen hävdat precis detsamma som nu Högsta förvaltningsrätten slår fast, nämligen att de av TLV fastställda priserna för läkemedel inom förmånen endast gäller för öppenvårdapoteken och att prissättningen i övrigt är fri.
Leif Lundquist, chefsjurist på TLV, säger att man sett denna upphandling som pilotärende för att få ett klarläggande av rättsläget. Verket kommer inte att öppna fler tillsynsärenden kring denna fråga, men han är inte nöjd med domen:
– Det är olyckligt om det blir ojämlik tillgång till läkemedel.
Region Skåne ser däremot rabattavtal som ett sätt att öka möjligheten att kunna erbjuda nya effektiva läkemedel till patienterna samt att säkra attraktiva priser. Kommer domen att ändra förutsättningarna för landstingens/regionernas läkemedelsförsörjning?
– Domen innebär att beredningsformens betydelse minskar, säger Maria Landgren, läkemedelschef vid Region Skåne. Vi kan likställa läkemedel oavsett om de förskrivs på recept eller hanteras på rekvisition för att skapa mesta möjliga totalekonomiska nytta.
Region Skåne uppskattar att TLV nu har inlett arbete med trepartsförhandlingar med landsting och läkemedelsindustri. Maria Landgren säger att detta inte fanns när regionen slöt sitt avtal:
– Utvecklingen har gått mot förhandlingar och vi hoppas att vårt avtal bidrog till den utvecklingen. Trepartsförhandlingarna nu är tydligt tillåtna, vilket bör kunna leda till att dessa avtal förenklas.
Kommer ni att gå ut i fler upphandlingar med detta upplägg?
– Idag finns en bra landstingssamverkan och en bra samverkan med TLV, men det kommer även i framtiden att finnas situationer där landstingen kan behöva agera utan TLV, menar hon.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer