Trots att rättsväsendet börjat agera mer resolut mot fakturabluffare är detta ett fortsatt stort problem för såväl företagare som kommuner, landsting och regioner. Enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, gjordes 14 315 anmälningar om bluffakturor under fjolåret.
Jämfört med år 2014, då 11 877 anmälningar räknades in, är det en ökning med mer än 20 procent. Den nedåtgående trend som rått sedan ”toppen” under åren 2011 och 2012, då antalet anmälningar låg runt 16 000 stycken, bryts alltså med besked.
Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, har analyserat siffrorna. Han efterlyser krafttag från samhällets sida mot den här brottsligheten:
– Det är orimligt att den företagare, kommuner och landsting ska lägga så mycket tid på att få rätt mot bluffmakarna, säger han.
En undersökning som Visma och Företagarförbundet Fria Företagare genomförde förra året visar att sex av tio småföretagare har fått en bluffaktura under de senaste fem åren. En av tio gick på bluffen och betalade in pengarna. Även om det inte finns ”betalarstatistik” från det offentliga försvinner helt klart även skattepengar till brottslingar.
– Sveriges företagare och myndigheter blir brottsoffer och drabbas samtidigt av kostnader och juridiska problem som en direkt följd, säger Boo Gunnarson.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer