Mål 5 Jämställdhet
Mål 5 handlar om att själv få bestämma över sitt liv och sin kropp oavsett vem man är. Det är en mänsklig rättighet att ha ett liv utan våld och diskriminering.
Alla ska ha samma rättigheter oavsett kön och man ser att ekonomisk och social jämlikhet mellan kvinnor och män är ett viktigt bidrag till hållbar utveckling.
Sverige och övriga Norden ligger på många sätt i framkant när det kommer till jämställdhetsarbete. Det finns fortfarande stora utmaningar och som upphandlare en hel del saker du behöver tänka på.
Trots att jämställdhet är en mänsklig rättighet ser jämställdheten olika ut globalt. Flickor tvingas in i barnäktenskap och utsätts för könsstympning i många länder runt om i världen. Bara cirka 40 procent av allt lönearbete utförs av kvinnor och i alla länder i världen tjänar de mindre än männen.
Beskrivning mål 5
Att stärka kvinnors och flickors rättigheter är ett effektivt sätt att bekämpa fattigdom och skapa förutsättningar för fredliga samhällen. Det finns nio delmål kopplade till mål 5.
Delmål 5.5 handlar om att säkerställa fullt deltagande för kvinnor i ledarskap och beslutsfattande, att kvinnor kan delta i och har lika möjligheter till ledarskap på alla beslutsnivåer i det politiska, ekonomiska och offentliga livet. I dag är det till exempel bara cirka 20 procent av världens parlamentariker som är kvinnor.
I Sverige har vi, trots att vi länge arbetat med jämställdhetsfrågan, fortfarande stora skillnader mellan män och kvinnor. Generellt har männen mer makt och tjänar mer medan kvinnor har huvudansvaret för det obetalda hemarbetet.
Det är också män som utövar det mesta våldet i samhället och kvinnor som i högre grad utsätts för våld i nära relationer. I Sverige regleras jämställdhet i huvudsak av diskrimineringslagen men ingår även i många andra lagar.
Vårt övergripande nationella mål är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.
Hur kan du som upphandlare påverka detta mål?
Kommuner och regioner har del i ansvaret för jämställdhet och ska erbjuda alla en likvärdig service oavsett kön. Dessutom främja en jämställd samhällsutveckling.
Som upphandlare kan du påverka mål 5 positivt genom att ställa krav på jämställdhetsarbete hos era leverantörer som till exempel att entreprenörer erbjuder samma villkor för kvinnor och män.
Mål 6 Rent vatten och sanitet för alla
Tillgång till rent vatten är en förutsättning för en god hälsa hos människor och en grundförutsättning för allt levande på jorden. Avsaknad av rent vatten leder till sjukdomar och skapar ohälsosamma miljöer.
Brist på rent vatten och sanitet drabbar främst kvinnor och flickor som oftast ansvarar för att familjen har vatten. Det kan leda till att kvinnor inte kan arbeta och att flickor inte kan gå i skolan eftersom de måste gå långa sträcker för att hämta vatten.
Vi behöver inte vatten bara för att dricka utan tillgång till vattnen behövs till produktion av både energi och livsmedel. Brist på vatten är en vanlig orsak till konflikt, både inom och mellan länder.
Beskrivning mål 6
Mål 6 handlar om att säkra tillgången till rent vatten och sanitet för alla. Det finns åtta delmål kopplade till mål 6.
Ett handlar exempelvis om att alla senast 2030 ska ha tillgång till säkert dricksvatten till rimligt pris samt fungerande sanitet. Målet handlar också om att skydda och återställa de vattenrelaterade ekosystemen.
Tillgången till rent vatten har ökat i världen. Nio av tio människor på jorden har tillgång till rent vatten, men tre av tio saknar fortfarande en fungerande toalettlösning.
För att förbättra vattnets kvalitet behöver man se över avloppsrening och minska utsläppen från produktionsanläggningar. Vi behöver även fördela vattnet rättvist och effektivisera vår vattenanvändning.
Tillgången till vatten har en tydlig koppling till klimatförändring, där torrare och varmare klimat gör att tillgången till bland annat grundvatten minskar. Det är något som vi sett exempel på runt om i Sverige de senaste åren.
Hur kan du som upphandlare påverka detta mål?
Trots en god tillgång till vatten och avlopp i Sverige finns det utrymme för förbättringar.
Vi kan till exempel göra en hel del för att minska övergödningen och föroreningar i våra sjöar och vattendrag. Kommunen, i rollen som va-producent och granskande myndighet, är ansvarig för att genomföra flertalet av de åtgärder som krävs för att förbättra vattenkvaliteten.
Som upphandlare kan du ställa krav på entreprenörer att till exempel minska spridningen av farliga kemikalier till vattendrag, ställa krav på vilka kemikalier som används och hur avfallet tas om hand.
För att förbättra elevers skoldag och långsiktiga hälsa kan du genom att ställa krav på städning och underhåll av toaletter i skolmiljöer säkerställa att eleverna har tillgång till fräscha toaletter. Många väljer nämligen att inte gå på skolans toaletter med hälsoproblem som följd.
Sammanfattningsvis är både mål 5 och 6 bra att ha koll på som upphandlare, men de är mer utmanande att påverka än till exempel mål 3 och 4.
Malin Möller
Chef för Hållbar verksamhetsutveckling på KGK
Har du frågor till Malin Möller om hållbarhet? Mejla info@inkopsradet.se
Tidigare inlägg om mål 1 och 2 kan du läsa här
Du kan läsa mer om de globala målen här: https://www.globalamalen.se/
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer