Jag är den första att medge att upphandlingsyrket är ett av världens svåraste jobb. Men för att kunna utföra upphandlingsyrket måste man hålla sig uppdaterad.
Det är förvånansvärt ofta jag läser upphandlingsdokument där den upphandlande myndigheten föreskrivit något som det av en rad domar redan framgår strider mot upphandlingsrätten.
Exempelvis var det inte ovanligt med golvpriser åratal efter det att Högsta förvaltningsdomstolen meddelat att sådana inte är förenliga med upphandlingsrätten (HFD 2018 ref 50).
Ett annat återkommande exempel är när den upphandlande myndigheten vill tilldela genom bästa förhållande mellan pris och kvalitet (16 kap. 1 § i LOU).
I dessa fall har den upphandlande myndigheten förväxlat tilldelningskriterier med kvalificeringskrav eller så har den utformat tilldelningskriterierna och utvärderingsmodellen av dessa så att bedömningen riskerar bli godtycklig.
För att bringa klarhet i hur man bör tänka vid utformningen av sådana krav och kriterier tänkte jag i det närmaste redogöra för några centrala rättsfall på EU-rättslig nivå kompletterade av svenska kammarrättsavgöranden.
Tilldelningskriterier eller kvalificeringskrav?
Redan 2008 gav EU-domstolen i mål C-532/06 (Lianakis) tydlig vägledning om skillnaden mellan kvalificeringskrav och tilldelningskriterier. Domstolen angav att kriterier som ”huvudsakligen [avser] vilken erfarenhet och vilka kvalifikationer och resurser som anbudsgivaren förfogar över” utgör kriterier kopplade till leverantörens lämplighet (kvalificeringskrav) och kunde därför inte utgöra kriterier för tilldelning.
Detta innebär bland annat att anbudsgivarens (företagets) referensentreprenader inte kan utvärderas eftersom uppgifter om dessa syftar till att utreda anbudsgivarens tekniska kapacitet (jmf. 15 kap. 11 §, p. 1 i LOU).
Däremot är saken en annan om det är anbudsgivarens personal som utvärderas. I EU-domstolen dom i mål C-601/13 (Ambisig) avsåg kontraktsföremålet intellektuella tjänster i form av utbildning och rådgivningstjänster.
Domstolen uppgav att kvaliteten på fullgörandet av sådant kontrakt var beroende av ”kompetensen och erfarenheten” hos de personer som skulle fullgöra kontraktet. Sådan kvalitet kunde nämligen anses vara en ”oskiljaktig del av anbudet”.
Att just personer kan bli föremål för utvärdering framgår även indirekt av 15 kap. 11 §, p. 7. Läser man listan motsatsvis är det troligt att utvärdering av kriterier hänförliga till övriga punkter under 11 § inte är tillåtna.
I Kammarrätten i Stockholms avgörande i mål 1047-18 angav domstolen att det även vid upphandling av byggentreprenader kunde vara förenligt med LOU att utvärdera referenser hos anbudsgivarens arbetsledare.
Tilldelningskriterier och utvärderingsmodell
En grundläggande princip vid utformning av tilldelningskriterier kan utläsas i EU-domstolens dom i mål C-19/00 där domstolen uppgav att kriterierna skulle vara formulerade på ett sådant sätt att ”alla rimligt informerade och normalt omsorgsfulla anbudsgivare kan tolka kriterierna på samma sätt.” (p. 42 i domen; detta torde förvisso vara tillämpligt på hela upphandlingsdokumentet).
Sedan domen meddelades strax efter millennieskiftet har mängder med upphandlingsmål berört frågan om tilldelningskriterier och utvärderingsmodeller.
Sammanfattningsvis följer det av praxis att kriterierna inte får vara otydligt utformade, att det ska framgå vad som tillmäts betydelse samt att den utvärderingsmodell som ska tillämpas inte får ge för stort utrymme av godtycklighet (se KamR i Stockholm mål 3582-09, KamR i Jönköping målen 639-15 och 1024-15, KamR i Sundsvall mål 192-196-18).
I förvaltningsrätten i Göteborgs dom mål 13544-18 (vilken kammarrätten fastslog okommenterad) slog domstolen fast att det av upphandlingsdokumenten tydligt måste framgå vad som avseende varje tilldelningskriterium utgör miniminivå och vad som därutöver utgör mervärde.
Det är alltså inte tillräckligt att endast ange vilka uppgifter som kommer att tillmätas betydelse vid utvärderingen.
Avslutande kommentarer
Min gissning är att åtminstone en del av er läsare fann det förvånande att anbudsgivares referensentreprenader inte får utvärderas.
Samtidigt hoppas jag att ni håller med om att sådana kriterier utgör ett ganska trubbigt verktyg. Entreprenaderna kan ju ha varit utförda med hjälp av anställda som inte kommer att delta i den upphandlade entreprenaden.
Det finns alltså skäl att flytta fokus från själva anbudsgivaren till de personer som anbudsgivaren förfogar över och som kommer att vara med och fullgöra entreprenadkontrakten. Det är ju dessa så kallade nyckelpersoner som med sina kunskaper och erfarenheter de facto har möjlighet att påverka kvaliteten på entreprenaden.
Var dock noga med vilka personer (roller) som kommer att bedömas i utvärderingen. Platschef och arbetsledare är två typiska roller som kan vara ändamålsenliga att utvärdera. Likaså kan vid totalentreprenad anbudsgivarens ledande/ansvariga projektörer vara lämpliga att ha med i utvärderingen.
Det är också vid totalentreprenad (med eller utan partnering) som utvärdering utöver pris främst är lämpligt. Vid utförandeentreprenad är det ju redan bestämt i detalj hur resultatet ska bli vilket innebär små möjligheter till mervärde från anbudsgivarnas sida.
Avseende befattningar såsom ombud eller handläggare för BAS-P/U bör dessa inte utvärderas.
Ombudets roll är att främst en behörighetsfråga avseende frågor som inte kan lösas av parternas platsorganisationer.
Handläggare för BAS-P/U har som uppgift att hantera frågor rörande arbetsmiljöansvarssamordning enligt arbetsmiljölagen. Antingen är handläggaren kvalificerad för sådant uppdrag eller så är hen det inte varför kraven på denna roll i stället bör ställas i kvalificeringsfasen.
Jakob Waldersten
Bolagsjurist, Sh bygg, sten och anläggning
Har du frågor om entreprenadupphandling? Mejla info@inkopsradet.se.
Intressant. Vi förlorade en upphandling av varor av en kommun då man hänvisade till förhållande mellan pris och kvalitet. Det utan att precisera mer. Inte så lätt att veta vad man skulle gjort annorlunda då.
Låter onekligen som att det kan ha varit fråga om överträdelse av upphandlingsprinciperna (främst öppenhet). Min tanke med denna månads expertkommentar var att kronologiskt samla de mest centrala rättsfallen så att både anbudsgivare och upphandlare kan bokmärka sidan och återkomma till den som en checklista inför nya upphandlingar.
(Som du uppenbarligen redan förstått är reglerna kring kvalificeringskrav, tilldelningskriterier och utvärderingsmodell i princip samma oavsett om det är upphandling av entreprenad, varor eller tjänster (nästan bara 15 kap. 11 § som skiljer sig åt)
Hur ser du på problemet med att knyta en utvärdering till en person, till exempel platschef eller arbetsledare, om denna avslutar sin tjänst i företaget? Hur kan en sådan situation hanteras?
Om anbudsgivaren känner till att personen i fråga ska sluta kan ju inte anbudet anses som allvarligt menat och under alla förhållanden är det uppenbart att anbudsgivaren inte kommer att kunna prestera enligt sitt anbud (i vilket personen ingår).
Är det däremot fråga om person som slut under pågående entreprenad hanteras detta av beställaren redan lämpligtvis under koden AFC/D.32 eller relevant underkod (ex. AFC/D.323 Entreprenörens arbetschef, platschef m fl):
”Entreprenören får inte byta ut offererad eller (godkänt) utbytt platschef/arbetsledare etc. utan Beställarens skriftliga medgivande.
Giltig anledning att byta ut en personal föreligger inte om anledningen till utbytet bl.a. är att Entreprenören helt eller delvis vill nyttja personen i andra entreprenader även om det rör sig om annan entreprenad som Entreprenören utför åt Beställaren.
Entreprenören har alltid rätt att till utbyte om anledningen till utbytet är att personens anställning upphört, personen gått på föräldraledighet, blivit sjukskriven eller annan liknande omständighet.
Den person som Entreprenören tillsätter som ersättare ska uppfylla samma mervärde som den person som ersätts. Det är alltså inte tillräckligt att ersättaren uppfyller ställda minimikrav.
För det fall Entreprenörer saknar tillgång till ersättare med motsvarande mervärde ska parterna förhandla om ekonomisk reglering på grund av avtalsbrottet.”
Ang. att det alltid ska framgå exakt vad som förväntas från leverantören för att erhålla ett visst poäng i en utvärdering så är det värt att nämna mål C-6/15 TNS Dimarso som borde väga tyngre än svenska kammarrättsdomar.
https://www.foyen.se/avgorande-fran-eu-domstolen-ger-storre-frihet-for-upphandlande-myndigheter-vid-utvardering-av-anbud/
Hej Per!
Det mål från EU-domstolen du hänvisar till tillämpas har också tillämpats i kammarrätten i KamR Sundsvall 192-196-18. Varken EU-domstolens eller kammarrättens dom är motstridig de i min artikel redovisade domarna – det finns alltså inget som ”väger tyngre” eftersom de behandlar olika frågor (däremot kompletterar domen du nämner de domar jag tar upp, så jag får tacka för inspelet).
Att en upphandlande myndighet inte behöver ange poängskala eller bedömningsgrunder enligt Dimarsodomen fråntar inte myndigheten från skyldigheten att ange vad som innebär minimikrav och vad som utgör mervärden.
Exempelvis: En kommun ska upphandla elbilar och mervärde ges för räckvidden. Kommunen måste då i upphandlingsdokumenten ange, förutom hur räckvidden ska beräknas, vad som är minimikravet på räckvidden (ex. 15 mil) och vad som utgör mervärde (alltså >15 mil, alt >5-20 mil).
Det EU-domen säger är att Kommunen i exemplet däremot inte behöver ange hur de ger poäng för räckvidd utöver 15 mil. Det behöver alltså inte framgå hur många mervärdespoäng etc. exempelvis 19 mils räckvidd medför.
Bedömningsgrunderna får dock, oaktat vad som följer av Dimarsodomen, leda till alltför godtycklig bedömning från upphandlande myndighetens sida.