I det här inlägget kommer jag att fokusera på målen 3 och 4 i Agenda 2030.
Mål 3 Hälsa och välbefinnande
God hälsa är en grundläggande förutsättning för människors möjlighet att nå sin fulla potential och att bidra till samhällets utveckling. Människors hälsa påverkas av ekonomiska, ekologiska och sociala faktorer och mål 3 inkluderar alla dimensioner och människor i alla åldrar.
Globalt har människors hälsa förbättrats, främst tack vare förbyggande insatser, forskning och modern sjukvård, till exempel har barndödligheten minskat med 50 procent sedan 1990.
Mitt i en pågående pandemi blir detta ännu mål viktigare att arbeta mot.
Beskrivning mål 3
Att må bra och ha en god hälsa är avgörande för många andra saker, till exempel för möjligheten att arbeta och tjäna sitt uppehälle och att kunna gå till skolan.
Grunden i hur vi mår som befolkning, folkhälsan, påverkas av våra livsvillkor, de förhållanden vi lever och växer upp i, god hälsa har kopplingar till välfärd och ett rättvist samhälle. Folkhälsan skiljer sig mellan länder men också inom länder kopplat till sociala grupper.
Under mål 3 finns 13 delmål var av mål 3.6 handlar om att halvera dödligheten i trafiken. För mig som jobbar på på ett företag som förser marknaden med reservdelar och tillbehör till fordon är det ett av de viktigaste målen i min vardag.
I Sverige har vi ett välfärdssystem som ger oss god tillgång till hälso- och sjukvård. Men vi har en utmaning i hälsoskillnaderna mellan olika grupper i samhället, något som varit aktuellt i debatten under våren kopplat till spridningen av covid-19.
Våra utmaningar kopplar oftast inte till smittsamma sjukdomar utan våra risker finns från områden som psykisk ohälsa, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer till hälsoproblem med kemikalier och luftföroreningar.
Sveriges nationella mål för folkhälsopolitiken är att skapa förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och minimera de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation.
Hur kan du som upphandlare påverka detta mål?
Inom mål 3 och dess delmål finns många utmaningar där du som upphandlare kan bidra genom de krav du ställer i dina upphandlingar. Sett till vår påverkan på folkhälsan finns ansvaret för många av de välfärdstjänster som påverkar hälsan, både förebyggande och avhjälpande, inom kommuner och regioner. Allt från hur vi planerar vårt samhälle, till möjligheter till friskvård och hur den sociala omsorgen bedrivs och hur skolan fungerar.
Exempelvis målet om minskad dödlighet i trafiken, har ni krav på alkolås i era upphandlingar av transporttjänster? Ett annat delmål handlar om att minska påverkan på hälsan från kemikalier. Hur ser era kemikaliekrav ut när ni upphandla leksaker? Vilka krav ställer ni vid nya bostadsprojekt?
Mål 4 Utbildning
Utbildning är en grundläggande mänsklig rättighet. Trots det beräknas fortfarande 774 miljoner människor i världen inte kunna skriva och läsa, varav två tredjedelar är kvinnor. Forskning visar att inkluderande utbildning av god kvalitet för alla är en av de viktigaste grunderna för välstånd, hälsa och jämställdhet i varje samhälle.
Utbildningssystem världen över måste möta människors behov under hela livet – från förskola, grundskola, gymnasium och högre utbildning, samt alla människors lika möjlighet till livslångt lärande som gynnar deltagande i arbets- och samhällsliv.
Utbildning är nyckeln till välstånd och öppnar en värld av möjligheter som gör det möjligt för var och en av oss att bidra till ett hållbart samhälle.
Beskrivning mål 4
Antalet barn som går i skolan har aldrig varit högre, men vi har en bit kvar för att nå målet om att alla ska ha tillgång till avgiftsfri och jämlik utbildning. Utbildning är en mänsklig rättighet och viktig för att utrota fattigdom. Att klara skolan har även stor betydelse för hälsan.
Till mål 4 är tio delmål kopplade och ett delmål 4.7 handlar om att alla ska få utbildning och förståelse för hållbar utveckling.
Även om fler i dag går grundskolan är det inte alla. Flera avslutar av olika skäl inte sin utbildning. En vanlig orsak till varför man hoppar av skolan är fattigdom. Många måste börja arbeta för att hjälpa till att försörja familjen. I Sverige har vi ett väl utbyggt utbildningssystem med skolplikt och avgiftsfri utbildning. Men skolan är inte jämlik, kvaliteten på skolgången skiljer sig. Andra utmaningar kan vara lärarbrist och utbildningslokalernas beskaffenhet.
Hur kan du som upphandlare påverka detta mål?
Mål 4 är ett viktigt mål där du som upphandlare kan vara med och påverka och stötta. I Sverige ansvarar kommunerna för finansiering av förskola, grundskola, gymnasium och delar av vuxenutbildningen.
Hur stöttar ni de kommunala skolorna vid upphandling, till exempel kvalitetskrav på läromedel och tillgänglighet i lokaler? Hur kravställer ni upphandlingen av skolmaten? Att äta näringsriktigt mat är viktigt för att klara skolan.
Sammanfattningsvis är både mål 3 och 4 bra att ha koll på då man som upphandlare kan ha del i att målen nås genom hållbar upphandling.
Mål 3 och 4 kan du läsa om här: https://www.globalamalen.se/
Malin Möller
Chef för Hållbar verksamhetsutveckling på KGK
Har du frågor till Malin Möller om hållbarhet? Mejla info@inkopsradet.se
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer