Just nu droppar remissinstansernas svar på välfärdsutredningens slutbetänkande in. Trots att remissbehandlingen alltså inte är avslutad har regeringen redan meddelat att man kommer att gå vidare genom att till våren föreslå en lag om vinsttak.
Håkan Tenelius, näringspolitisk chef vid Vårdföretagarna, är djupt kritisk. Han anser att utredningen och regeringens hantering av den gör våld på det svenska utredningsväsendet:
– Regeringen har ju redan gjort upp med Vänsterpartiet, innan remissrundan av slutbetänkandet är klar. Och trots invändningar från myndigheter och andra experter går regeringen fram med delar av förslaget som är de mest skadliga för välfärden.
Utredaren Ilmar Reepalu förordar vinsttak, bland annat eftersom han kommit till slusatsen att det är svårt att på ett rättvisande sätt mäta kvalitet. Om den saken håller Håkan Tenelius inte med.
– Utredningens slutsats att det är alltför svårt att mäta kvalitet i vård- och omsorgsverksamheter är lika sorglig som fel.
Vårdföretagarna får stöttning av exempelvis Institutet för kvalitetsutveckling, SIQ, som menar att kvalitet visst går att mäta. Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund, anser att påståendet att kvaliteten i välfärden inte kan mätas borde bekymra samtliga skattebetalare.
Hon anser att det fanns tillfälle att komma med viktiga förslag för skolans framtid och som hade en chans att få stort stöd i riksdagen. Den chansen tog inte utredaren:
– I stället spelar han med i regeringens politiska kampanj, säger Ulla Hamilton. Hela utredningen är ett beställningsjobb från regeringen.
Nordstjernan motsätter sig också slutsatsen att inga andra och mindre ingripande åtgärder än vinstbegräsning är tillräckliga för att nå målet om en högkvalitativ välfärd. Läkarförbundet ber för sin del om en analys av förslagens samhällsekonomiska konsekvenser.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer