Att försöka sig på en framtidsspaning är vanskligt. Häromdagen läste jag i ett månadsmagasin om de nya inredningstrenderna hemma. Det stod att köken kommer blir mer personliga och större eftersom alla vill samlas, men ändå göra sitt eget (kolla på sin skärm), kök och vardagsrum blir i ett.
Badrummen blir lyxigare och går mot hemmaspa, arbetsrummen är på väg bort, och … Nä, men vänta nu? Arbetsrummen på väg bort? Men? Jag tycker inte vi har pratat om något annat det senaste 1,5 åren. Hemmakontoret, arbetsytan, arbetshörnet, coronamöblering, rum och plats för arbete hemma.
Aha! Jag tittade på årtalet för tidningen. Mycket riktigt, tidningen var från årsskiftet 2018/2019. Bara några år sedan och så mycket som har förändrats sen dess!
Trots klurigheten i att se in i framtiden tänkte jag ändå ge mig på en spaning. Vad kommer vi att prata om de kommande två åren inom hållbar upphandling? Eller ja, upphandling, finns det något annat än hållbar upphandling? Se där, en mening jag inte gett mig på att skriva för fem år sen.
Vi kommer att prata om:
- Fossilbränslefritt och klimatkrav.
IPCC:s senaste rapport landade tungt och jag är väldigt glad för den starka mediebevakningen. Utvecklingen på fordonssidan går starkt framåt. Det är glädjande. Det mindre glädjande är att biogas inte lyfts fram tillräckligt mycket som en del i omställningen. - Cirkulär upphandling
Cirkulär ekonomi, cirkulära krav, cirkulär upphandling. Det finns många initiativ i Sverige och internationellt som stöttar med kompetens, goda exempel och stöd för cirkulära upphandlingar. Det är hoppingivande!
- Biologisk mångfald
Att använda upphandling för att öka den biologiska mångfalden är något som jag bara anar i ögonvrån. Finns det någon därute som jobbat med detta? - Välfärdsbrott
Vem vill vara en bankomat för kriminella? Ingen. Vi behöver ha koll på våra leverantörer. Betalar de skatt? Vem är ägare? Gör de vad de har lovat? Här är stödet för oss lokalt för dåligt. Ser fram emot ökad myndighetssamverkan. Vi behöver hjälp. Vem är duktig på detta?
När vi sedan pratat, haft projekt, webbinarier, utbyte, följt upp de här områdena kommer vi att inse att de hänger ihop. När vi minskar användningen av textilier, metaller och andra material minskar vi vår påverkan på klimatet och när vi jobbar hårt för att öka den biologiska mångfalden ökar vi vår robusthet mot klimatförändringar. Men vi börjar med en sak i taget.
Du som läser – vad har du i din kristallkula? Har jag också spånat ”att arbetsrummen ska bort”? Vad tänker du? Jag är nyfiken!
Camilla Alfredsson
Tf inköpschef Helsingborgs stad
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer