God fortsättning. Nu har 2024 börjat och de flesta är säkert tillbaka efter lite välbehövlig ledighet. Hoppas att ni fick god julmat och fina klappar.
För min del börjar nu det nya året med att verkligen arbeta för att ni ska kunna effektivisera ert arbete med hållbara affärer. De sista månaderna på 2023 för Miljömärkning Sverige (Svanen) handlade om sätta upp en strategi och projektplan för att underlätta ert arbete.
Så detta år blir det ett stort fokus på att verkställa planen. Men vad innebär den då?
Jo, dels vill jag mer på djupet förstå Svanens verksamhet. Det vill säga hur Svanen jobbar för att kontrollera företagen som ansöker om licens och säkerställa att befintliga licensinnehavare fortsätter att klara alla hårda miljökrav. Allt för att sen kunna förklara för er hur vi hjälper med uppföljningen av era hållbarhetskrav.
Men för att verkligen lyckas med att stötta alla er att ställa mer krav på våra miljömärkningar så behöver fler av mina kollegor också lära sig alla möjligheter med offentlig upphandling.
Precis som fler upphandlare behöver förstå hur affärerna påverkar ett hållbart samhälle behöver de som jobbar med miljöfrågor hela dagarna bättre förstå vad upphandling innebär och vilka möjligheter till påverkan för ett hållbart samhälle det har.
För är det något jag tycker är väsentligt, så är det att fler roller förstår andra områden som kopplar till ens eget arbete. På så sätt kan vi tillsammans lyckas bättre i omställningen till ett hållbart samhälle.
Men det största fokuset önskar jag ska bli att hjälpa alla er upphandlare, upphandlingschefer och hållbarhetspersoner som jobbar med upphandlingsfrågor om hur ni kan effektivisera ert arbete med hållbara affärer.
Tveka inte att höra av er. Jag kan hjälpa till att kartlägga möjligheter till miljömärkningar i era kommande affärer eller ställa effektiva hållbarhetskrav.
För är det något jag tog med mig tillbaka när jag besökte mina kollegor på Svanen i Danmark och Norge så är det att de till väldigt stor del hjälper sina upphandlare att ställa relevanta och proportionerliga krav på miljömärkningarna.
Det finns till viss del en oro även i våra grannländer för att hållbarhetskraven ska blir konkurrensbegränsande, kostnadsdrivande eller kanske till och med bli överprövade. Men man vågar sticka ut hakan lite mer och pröva något som man kanske inte har gjort tidigare, med goda resultat.
I och med att vi kan samarbeta så ökar ni möjligheten att ställa relevanta krav eller att utvärdera på om anbudsgivarna kan erbjuda miljömärkta varor och tjänster. Vi förklarar vad våra kriterier innebär, hur många licensinnehavare det finns och hjälper er att formulera era krav. På så sätt blir det inte konkurrensbegränsande.
Gällande risken överprövningar, så har ni ju väldigt stora möjligheter att ställa de krav som ni behöver för att uppnå era mål. Om ni har hållbarhetsmål i er organisation så har ni alltid möjligheten att ställa krav som ska bidra till dessa. Med tydliga och transparenta krav så bör det inte vara några risker för överprövningar. Men alla bör vara med till en hållbar omställning.
Våra kriterier är lämpliga för att definiera krav för att nå samhällets utmaning till en hållbar omställning. Och är det något som leverantörer till offentlig sektor vädjar om, så är det just att offentlig sektor ska ställa bättre och tuffare hållbarhetskrav som inte bara går att följa upp utan också följs upp.
Så här är största vinsten med krav på miljömärkningar… vi som miljömärkningsorganisation kontrollerar alltid våra krav gentemot företagen, så att ni slipper det.
När det kommer till prisaspekten. Vad är viktigast, ett lågt inköpspris eller en låg kostnad under hela avtalstiden?
I Norge kommer det få frågor om krav på miljömärkningar är kostnadsdrivande då man under en lång tid har förklarat fördelarna med att se totalkostnaden under varans eller tjänstens hela livscykel. Det vill säga vad kostar det att äga, drifta eller få en tjänst levereras. Men även kostnaden för att producera varor på ett hållbart vis. Så när ska vi börja titta på hela kostnaden i Sverige?
För om vi nu ska konsumera hållbart, och ibland köpa nyproducerade varor, kan vi inte bara titta på våra egna faktiska inköpskostnader utan även hur vi påverkar resten av organisationer, samhället eller världen med våra inköpsval.
För det är inte hållbart att använda skattepengarna och skjuta över miljöproblemen någon annanstans i världen. Eller att en annan verksamhet behöver underhålla en vara oftare bara för att inköpspriset var lågt. Det kostar bara mer och är inte ett resurseffektivt sätt att använda skattepengarna.
Danmark är kanske mer lik Sverige generellt sätt i synen på oron för kostnadsdrivande och konkurrensbegränsande krav. Där har man i stället valt att kommunicera vilka av Svanens olika produktgrupper som har många licensinnehavare. Samt visa på att det genom krav inom dessa produktgrupper inte blir konkurrensbegränsande. Detta är något jag vill hjälpa er med också framöver.
I Norge började man för många år sedan med att ställa krav på miljömärkningar som utvärderingskriterium och på så sätt minska risken för konkurrensbegränsning. Detta är ett sätt att visa potentiella leverantörer var ambitionsnivån ligger och vad ni som köpare vill eftersträva, utan att ni riskerar att utesluta någon anbudsgivare.
Men för att ni ska slippa leta efter denna artikel när ni vill ha konkreta tips framöver kommer Svanens hemsida att uppdateras så att den på ett ännu bättre sätt ger er alla tips och trix, exempelskrivningar på kravformuleringar, fakta och fördelar med krav på miljömärkningar.
Här har ni lite av min plan för det kommande året. Jag är ju även nyfiken på vad ni har för upphandlingsplaner för 2024 och om några av era affärer är lämpliga för krav på miljömärkningar.
Jag vet att ni är många därute som tycker det är svårt att ställa hållbarhetskrav eller som är osäkra på hur man ska göra. Men genom samarbete och att ni inte sitter själva så kan vi tillsammans lösa många frågor och utmaningar.
Så här kommer mitt nyårslöfte…. Frågar ni så lovar jag att svara och ge er tips på hur ni bättre lyckas med hållbara affärer.
Lena Mårdh
Hållbarhetsexpert inom offentlig upphandling och Projektledare på Miljömärkning Sverige AB (Svanen)
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer