Efter en granskning konstaterade SVT Nyheter i våras att Arbetsförmedlingen haft ett svårartat konsultberoende för att få rull på sina IT-projekt. Generaldirektör Mikael Sjöberg bekräftade myndighetens långvariga kultur att systematiskt runda lagen om offentlig upphandling.
Nu agerar även Konkurrensverket. Övervakande myndighet anser att Arbetsförmedlingen brutit mot upphandlingsreglerna. Verket har under fjolåret, utan att annonsera ut uppdragen, förlängt avtalen med IT-konsulter från Bybrick och Devoteam (Bolero).
De förnyade avtalen bedöms som otillåtna direktupphandlingar.
– Otillåten direktupphandling är en allvarlig form av brott mot upphandlingsreglerna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.
Arbetsförmedlingen menar att upphandlingarna bör undantas från krav på annonsering. Eftersom IT-projekten behövde genomföras snabbt och kontinuerligt kunde de befintliga konsulterna inte ersättas.
– Merparten av de konsulttjänster vi behöver är ganska specifika och då har vi tvingats förlänga avtal med dem som redan är inne i arbetet, förklarar Martin Kruse, upphandlingschef på Arbetsförmedlingen, för IDG.se.
Fast de argumenten biter inte på Konkurrensverket som går till domstol med krav på att Arbetsförmedlingen ska dömas att betala upphandlingsskadeavgift.
– Utan konkurrensutsättning med annonsering utesluts andra tänkbara leverantörer från att lägga anbud. Med öppen annonsering ökar möjligheterna att det blir det bästa och mest förmånliga avtalet som tecknas.
Konkurrensverket bekräftar att undantag kan göras, men då endast om det handlar om absolut nödvändiga behov som inte kunnat förutses och när projekt som endast kan utföras av en viss leverantör. I detta fall har kontrakten förlängts ett flertal gånger och verket ser inga möjligheter till undantag.
Böteskravet på Arbetsförmedlingen uppgår till 240 000 kronor.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer