Politikerna i Göteborgs stad har slagit fast att inköpen ska bidra till social hållbarhet i samhället. Det innebär bland annat fler reserverade upphandlingar, där vissa typer av leverantörer särbehandlas positivt.
– Vi vill stödja social och yrkesmässig integration, säger Erik Lundqvist, upphandlingsledare på Inköp och upphandling.
När catering skulle upphandlas var därför ambitionen att använda sig av möjligheten att reservera enligt 4 kap. 18 § LOU.
Arbetet med upphandlingen inleddes i november 2021. För att få input till hur den skulle utformas hade Inköp och upphandling en dialog i ett så kallat sakfrågeforum. Där möts stadens verksamheter och representanter från civilsamhällets organisationer för att utbyta offentlig information.
Dialogen, där fyra aktörer deltog, ledde fram till beslutet att göra en reserverad upphandling av en mindre del av inköpsbehovet.
– Vi fick en bra bild av deras kapacitet och landade i att begränsa oss till sallader upp till 100 portioner, säger Helena Sagvall, hållbarhetspecialist som varit delaktig i upphandlingen.
Tre organisationer valde att delta i ramavtalsupphandlingen som har en uppskattad volym om 2,4 miljoner kronor på fyra år.
En utmaning med reserverade upphandlingar är att säkerställa att leverantörerna lever upp till kraven som ställs i LOU (verksamhetskravet och andelskravet).
Det handlar om verksamhetens inriktning enligt bolagsordningen eller motsvarande, och att en viss andel av de anställda ska stå långt från den vanliga arbetsmarknaden.
– Det är inte helt okomplicerat att säkerställa. I tidigare reserverade upphandlingar har vi förkastat anbudsgivare. Men i det här fallet klarade alla tre utvärderingen och vi valde att anta dem utan inbördes ordning, säger Helena Sagvall.
Avrop sker genom behovsstyrd beställning där stadens verksamheter väljer den leverantör som bäst kan tillgodose behovet av sallader vid respektive avropstillfälle.
Sedan avtalsstarten 1 september har omkring 30 leveranser skett.
Maria Eklund arbetar som processtödjare och handledare på GFSAK, som är en av leverantörerna. Hon ser flera positiva aspekter.
– Det blir ett stöd i att kunna bevara verksamheten och säkra personalens arbeten. På sikt hoppas vi även kunna anställa fler, säger hon.
Angelica Lindblad, franchiseledare på Vägen ut! kooperativen, menar att arbetet bidrar till både egenmakt för individen och stärker demokratin.
– Vi driver företag tillsammans i kooperativ vilket bidrar till demokrati och delaktighet. Hos oss blir bidragstagare företagare och medarbetare blir delägare. I samverkan bygger vi trygga kedjor in i samhället och ger det stöd som behövs för att människor ska kunna ta makten över sina liv.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer